Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Keratine voor haar

Protein power

Herstellen, versterken, gladmaken: je haar kan veel plezier hebben van het lichaamseigen eiwit keratine. De stof kan als een vloeibare bouwsteen van je haar schade van de haarstructuur kitten, je haar beschermen en zelfs gladmaken. Hier kun je lezen wat keratine precies is, hoe je de booster kunt opnemen in je dagelijkse haarverzorgingsritueel en hoe je jouw haar ermee glad kunt maken.

KORT EN KRACHTIG: WAT JE MOET WETEN OVER KERATINE

  • Keratine is een structureel vezeleiwit dat voorkomt in de buitenste lagen van huid, haar, nagels, veren en hoorns van gewervelde dieren. De stof is van vitaal belang voor de groei, vorming en structuur van haren en nagels.
  • Keratine maakt je haren en nagels bestand tegen invloeden van buitenaf zoals hitte, water en chemische stoffen.
  • Je kunt in kapperszaken terecht voor een keratinebehandeling om je haar glad te maken en te verzorgen. Deze behandelingen zijn gebaseerd op het gebruik van producten die keratine bevatten en je haar soepel kunnen maken.
  • Vaak is natuurlijke keratine afkomstig van dierlijke bronnen, met name veren, hoorns en klauwen van dieren. De stof kan daarentegen ook synthetisch worden geproduceerd.

Wat is keratine?

Verruil kapot en overbelast haar voor een zijdeachtig glanzende lange haardos: als er een beautyverlanglijstje zou bestaan, dan staat deze wens bij velen helemaal bovenaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hoezeer je ook aan alle haarstyling hecht, het is echt geen pretje wat je haar allemaal te verduren krijgt met hittestyling en regelmatig verven. Het is een zware belasting. Hoe meer je jouw haar dus belast, hoe belangrijker het wordt dat je jouw haar ook regelmatig wat extra verzorgt.

Hierbij komt het boostende effect van keratine goed van pas. Het gaat hierbij om een vezeleiwit waaruit je haren, vinger- en voetnagels zijn opgebouwd. Voor een beter begrip, is het handig om de anatomie van de haarstructuur wat nader te bekijken. Deze bestaat uit drie lagen: 

  • Cuticula: de schubbenlaag bestaat uit hoornschubben die in de groeirichting staan en als kleine dakpannen over elkaar heen liggen. Bij gezond haar liggen ze plat tegen het haar en laten ze je haar glanzen door weerkaatsing van licht. Hoe erger je haar belast is, hoe verder de schubben open gaan staan, met als gevolg dat je haar niet meer glanst. 
  • Cortex: de vezellaag is het grootste deel van je haar en bestaat uit spiraalvormige keratinemoleculen. Dit deel is zo sterk dankzij de vezelstructuur: de keratine gaat in de cortex verbindingen aan en vormt microfibrillen die zich op hun beurt weer zo ordenen dat macrofibrillen ontstaan. Als de cortex intact is, dan is je haar elastisch en weerbaar. Alle chemische stylingprocessen beginnen bij de cortex: als je jouw haar verft of wanneer je een permanent neemt, dan is dit de plek waar het gebeurt.
  • Medulla: helemaal binnen het haar bevindt zich het mergkanaal dat met een hoornachtige substantie is gevuld en telkens weer holle ruimtes heeft. Keratine is dus goed voor ongeveer 90% van de haarstructuur. De rest ervan is samengesteld uit water, lipiden en pigmenten. Keratine vervult een belangrijke rol voor de gezondheid van je haar, want het eiwit voert tal van belangrijke taken uit. Het geeft structuur aan je haar en is tegelijkertijd zeer elastisch. Keratine is bestand tegen lage en hoge temperaturen en lost niet op in water. De stof kan je haar dus beschermen, van binnenuit versterken en flexibel en soepel houden. 

Keratine is natuurlijk niet onverwoestbaar. Als keratine vaak in contact komt met chemische stoffen of hete stylingtools van meer dan 180 graden, dan kunnen de verbindende zwavel- en waterstofbruggen binnenin de keratinemoleculen oplossen. Zo kan er keratine verloren gaan en ontstaan kleine keratinegaten. Je haar kan hierdoor droog of poreus worden en je kunt te maken krijgen met haarbreuk, pluizig haar of gespleten haarpunten. 

Protein power: van deze voordelen profiteert je haar dankzij keratine

Als je haar door het vele stylen of verven een beschadigde structuur heeft, kun je het van buitenaf helpen met keratine. Keratinemoleculen kunnen zich als vloeibare bouwstenen in het haar nestelen en daar poreuze plekken kitten. Ze kunnen een beschermende mantel om het haar en de opgeruwde schubbenlaag leggen. 

Naast deze voordelen heeft keratine nog een klein wonder voor je haar in petto: keratine kan je haar gladmaken en wekenlang een zijdeachtige, fluweelachtige finish geven – zonder dat hier dagelijks een stijltang aan te pas komt. Hair straightening met keratine komt uit Brazilië overwaaien en heeft daarom ook vaak de naam 'Brazilian blowout'. Je kunt je kapper vragen om je haar met keratine glad te maken, maar de treatment kun je ook zelf thuis proberen. Verder hieronder kun je precies lezen hoe dat in zijn werk gaat. 

Wanneer is een behandeling met keratine zinvol voor je haar?

Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van keratine een positief effect kan hebben:

  • Bij gekleurd haar
    Zoals hierboven aangegeven is een permanente haarkleur iets dat binnenin het haar gebeurt. Als je jouw haar vaak verft of blondeert, kan dit chemische proces het haar flink belasten. Je kunt met behulp van keratine de schade tot een minimum beperken en jouw nieuwe kleur een levendige glans geven. 
  • Bij een beschadigde haarstructuur
    Grijp jij bij jouw haarstyling dagelijks naar een föhn, stijltang of krultang? Dan is het mogelijk dat je haar onder invloed van regelmatige hitte een beschadigde structuur heeft. Dat merk je bijvoorbeeld na het wassen en stylen van je haar. Het ziet er dan simpelweg mat uit. Je haar is niet meer zo goed te stylen en op bepaalde plekken is er sprake van haarbreuk. Het kan misschien al zo zijn dat gespleten haarpunten zich hebben uitgebreid. Keratine kan dan twee vliegen in één klap slaan: de stof kit kleinere beschadigingen in je haar en vormt tegelijkertijd een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf om je haar.  
  • Bij krullend haar of permanent
    De haarlengtes zijn bij krullen vaak droog. Keratine kan hier uitkomst bieden en de lengtes gezond laten glanzen. Maak je verder geen zorgen, want het gladmakende effect treedt niet op bij krullend haar. De krachtige proteïne kan wel zorgen voor een mooiere definitie van je krullen tot in de punten.
  • Bij pluizig haar
    Bij van nature krullend of kroezend haar zie je vaak weerbarstige, opstaande haartjes. Zeker bij een hogere luchtvochtigheid is er bijna geen land mee te bezeilen. Ook in deze situatie kan keratine een beschermende laag om je haren vormen zonder deze zwaar te maken. Zo kan vocht je haar niets meer maken. Ook een haar straightener met keratine kun je gerust in je haar aanbrengen.

Zo kun je keratineproducten in je haarverzorging opnemen

Hoog gedoseerde keratineproducten voor thuis kunnen zorgen dat je haar er gezond en glanzend uitziet, mits je de producten regelmatig gebruikt. Dat houdt in: als je jouw haar één keer met keratineshampoo hebt gewassen, zie je nog geen groot effect. De keratine stapelt zich langzaamaan op in en om je haar. Voor het verkrijgen van de gehypete zijdeachtige keratine-finish is het de moeite waard om achtereenvolgens meerdere keratineproducten te gebruiken.

In de volgende haarverzorgingsproducten en tools zit keratine: 

  • Shampoo: de keratineshampoos kun je meestal herkennen als shampoo voor breekbaar, beschadigd of weerbarstig haar. Als je jouw haar wast met een keratineshampoo begint jouw keratineverzorging al bij het aanbrengen van shampoo.
  • Conditioner: gebruik na een keratineshampoo altijd een keratineconditioner, bij voorkeur van hetzelfde merk. Breng deze aan in druipnat haar en laat het product kort inwerken. Zo heeft de keratine de mogelijkheid om laagjes te vormen en de schubbenlaag te sluiten. 
  • Kuur/masker: voor een ultieme keratineboost kun je jouw haar verwennen met een luxe keratinemasker of -kuur. Breng het masker één keer per week aan op handdoekdroog haar en verdeel het vervolgens met een grove kam over je haar. Laat het masker dan minimaal tien minuten inwerken onder een tulband. Dat mag ook best twintig minuten zijn. De warmte die onder de handdoek ontstaat zorgt dat de eiwitten zeer goed in je haar binnendringen. 
  • Leave-in: zeker als hittestyling deel uitmaakt van je dagelijkse ritueel, is een leave-in met keratine een must na gebruik van shampoo en conditioner. Het product vormt een laagje om je haar en beschermt het tegen hitte. Sommige formules van leave-in met keratine bieden naast hittebescherming ook een uv-bescherming. Dat komt zeer goed van pas als de volgende vakantie naar de zon voor de deur staat. Een leave-in is verkrijgbaar als fluid, melk, crème of olie. Breng jouw leave-in aan in handdoekdroog haar en style je haar daarna zoals gebruikelijk.
  • Stijltang: er zijn ook echt stijltangen waarvan de verwarmingsplaten je haar tijdens gebruik verzorgen met keratine-olie. Ze zijn zeer mild voor je haar en kunnen het binnendringen van keratine in je haar stimuleren.

Stapsgewijs: zo lukt het jou om thuis je haar glad te maken met keratine

Wil je nog een stap verdergaan en je haar niet alleen verzorgen met keratine, maar ook meerdere weken gladmaken? Dan kun je kiezen voor een zeer intensieve keratine-treatment. De Brazilian blowout waar we het al eerder over hadden, kan de lengtes tot wel vier weken lang het gladde gevoel van een stijltang geven. Het geheim: keratine wordt met hitte je haar binnengesmokkeld. Om te besparen op de kosten van deze behandeling bij een professional, kun je ook een hair straightener doe-het-zelf-set  halen en thuis aan de slag gaan. In de meeste sets tref je een shampoo, conditioner en masker aan. Deze sets zijn geschikt voor alle haartypen. Het enige wat je verder nog nodig hebt, zijn een föhn en paddle brush. En mocht je die hebben ook een stijltang. Je moet ervan uitgaan dat de behandeling ongeveer één tot drie uur kost.

Volg deze handleiding en dan kun jij thuis ook je haar gladmaken met keratine:

  1. Vooraf wassen: was je haar heel grondig. Je moet bij deze wasbeurt alle resten van stylingproducten en ook siliconen uit je haar verwijderen. Daarna föhn je je haar helemaal droog. Afhankelijk van het merk, kan het zijn dat je bij de volgende stap het masker in vochtig haar moet aanbrengen. Je kunt in de meegeleverde gebruiksaanwijzing precies zien welke stappen je moet nemen.
  2. Keratinemasker: je kunt je haar het beste horizontaal in twee delen verdelen. Het bovenste deel steek je dan naar boven toe op. Breng het keratinemasker nu lok voor lok aan in het droge haar en begin onderaan. Daarna laat je het masker afhankelijk van de instructies van de fabrikant zo'n 15 tot 20 minuten inwerken.
  3. Warmte: kam je haar nog een keer goed door om overtollig product te verwijderen. Je kunt hiervoor het beste een grove kam gebruiken, want die is makkelijker schoon te maken. Daarna begint het gladmaken: föhn met een paddle brush je haar lok voor lok helemaal droog. Let erop dat je jouw haar met de borstel altijd onder spanning houdt en goed glad trekt. Het kan op je achterhoofd moeilijker zijn om je haar glad te föhnen. Misschien kun je dan je partner of iemand anders om hulp vragen. Zo verkrijg je een gelijkmatig resultaat en zijn er op je achterhoofd geen krullen meer te zien. Om het sealingeffect te versterken, kun je in aanvulling hierop ook je haar lok voor lok glad trekken met de stijltang.
  4. Achteraf wassen: afhankelijk van het merk moet je jouw haar ter afsluiting één tot twee keer met de meegeleverde shampoo en conditioner wassen. Daarna föhn je je haar droog. Voor een zo mooi en langdurig mogelijk resultaat mag je de eerste drie dagen je haar niet wassen. Ook moet je uitgebreid stylen achterwege laten. 

Je kunt tot wel vier weken plezier hebben van steil haar dankzij deze behandeling. Als je het door een professional laat doen, kun je er zelfs drie tot zes maanden van genieten.

Zijn er veganistische alternatieven voor keratine?

De meeste verzorgingsproducten bevatten keratine uit gemalen veren, hoorns, haren of zelfs hoeven. Als je liever geen haarverzorgingsproducten met dierlijke bestanddelen gebruikt, heb je de keuze uit tal van veganistische alternatieven voor keratine. Het gaat bij deze formules om synthetisch gemaakte keratine op basis van aminozuren uit bepaalde plantenextracten. Enkele voorbeelden van plantaardige keratinebronnen zijn soja, tarwe en maïs. Deze producten bevatten daarnaast vaak nog waardevolle oliën zoals amandel- of arganolie om je haar extra soepel te maken.

Meer haaronderwerpen:

Haarverzorging

Droge hoofdhuid

Een trekkende en jeukende hoofdhuid kan best wel onplezierig zijn. Leer hoe je jouw huid weer in balans kunt brengen. 

LEES MEER

Haarstyling

Curlygirlmethode

Dit haarverzorgingsritueel moet jouw natuurlijke krullen perfect uit laten komen. Wij verklappen je of de curlygirlmethode ook iets voor jou is en laten je zien hoe deze werkt.

LEES MEER

Haarverzorging

Rijstwater voor je haar

Rijstwater voor je haar belooft je een effectieve verzorging. Wij laten je zien wat het zogenaamde wondermiddel doet, hoe je makkelijk rijstwater kunt maken en hoe je het op de juiste manier gebruikt.

LEES MEER