Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Rozenwater voor gezicht

Natuurlijke verzorging

Sinds enige tijd is rozenwater populair als het gaat om gezichtsreiniging en -verzorging. Wij zeggen: helemaal terecht! Het rozige water verzorgt en kalmeert je huid – en dat zijn nog maar twee van de vele positieve eigenschappen ervan. Wij verklappen je hoe rozenwater voor het gezicht wordt gemaakt, geven aan of het bij jouw huidtype past en vertellen hoe je rozenwater het beste in je beautyritueel kunt opnemen.

KORT EN KRACHTIG: DAT DOET ROZENWATER VOOR JE GEZICHT

 • Rozenwater bestaat voor het merendeel uit water en rozenolie.
 • Het natuurlijke huidverzorgingsproduct is geschikt voor alle huidtypen.
 • Aan het product worden allerlei eigenschappen toegeschreven: hydraterend, ontstekingsremmend en kalmerend.
 • Rozenwater is heel veelzijdig in gebruik – van toner en gezichtsspray tot aan spot treatment.

Wat is rozenwater en wat zijn de voordelen ervan?

Rozenwater ontstaat bij het maken van rozenolie. Deze waardevolle olie is meestal afkomstig van de bloesem van damastroos of centifolie. In een langdurig proces (waterdampdestillatie) wordt olie van water en andere in water oplosbare stoffen uit de rozenbloesem gescheiden. Wat de naam al dat vermoeden: waterdamp is de spil achter de destillatie. Het water scheidt de bestanddelen van elkaar en reinigt deze tegelijkertijd op zeer milde wijze. Zo blijven de waardevolle eigenschappen van de olie behouden. Voor zover over rozenolie Maar hoe zit het dan met rozenwater?

Rozenwater ontstaat wanneer tijdens de destillatie de in water oplosbare stoffen van rozenbloesem en de etherische oliën van de roos verdampen, condenseren en afkoelen. Dat is het traditionele procedé. Veel producenten maken rozenwater tegenwoordig echter op synthetische wijze. Daarvoor zijn twee goede redenen: ten eerste duurt het meerdere uren om met behulp van destillatie een kleine hoeveelheid pure biologische rozenolie te winnen. Ten tweede hebben producenten, wat overdreven gezegd, hele vrachtwagenladingen vol bloemblaadjes nodig voor één flesje olie. De productie is dus zeer duur en tijdrovend.

Ongeacht of het rozenwater traditioneel met waterdampdestillatie of synthetisch wordt gewonnen: in de meeste soorten rozenwater zit (vrijwel) geen alcohol. Ook bevatten ze geen kunstmatige geurstoffen of andere toevoegingen. Ze zijn wel rijk aan waardevolle natuurlijke bestanddelen. De in water oplosbare plantaardige stoffen en etherische oliën in rozenwater bevatten namelijk tanninen en geleermiddelen, maar ook vitaminen en met name vitamine B, C en E. Als je jezelf nu de vraag stelt of rozenwater goed voor je gezicht is, dan luidt het antwoord: ja. Rozenwater biedt dankzij deze waardevolle bestanddelen veel voordelen bij gezichtsreiniging en -verzorging. We verklappen je welke dat zijn. 

Rozenwater voor gezicht gebruiken: dat zijn de voordelen

 • Hydrateert je huid: als je een droge huid hebt die na reiniging vaak trekkerig aanvoelt, kan rozenwater je uit de brand helpen. Het water hydrateert je huid en gaat de strijd aan met droge plekken. Dit komt doordat de pH-waarde van rozenwater vaak tussen 4,75 en 5,5 ligt. Dat is de optimale pH-waarde voor je huid. Verder bevat rozenwater vitamine E die jouw huid intensief hydrateert. Zo ontstaat een prachtige glow.
 • Revitaliseert je huid: ziet je huid er vaal uit? Heb je na het opstaan last van gezwollen oogleden en een donkere schaduw onder je ogen? Met rozenwater blaas je jouw huid nieuw leven in! Het bevat namelijk antioxidanten zoals vitamine C en E die jouw teint kunnen laten stralen. Daar komt bij dat de antioxidanten ervan jouw huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering kunnen beschermen.
 • Kalmeert je huid: als je in je gezicht vaak rode of schilferige plekken hebt, kan rozenwater verzachtend werken. Het kalmeert dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen een geïrriteerde of ontstoken huid langdurig. Het effect is zeer goed te merken als je een geïrriteerde huid verzorgt met koel rozenwater. Hoe je rozenwater het beste in je beautyritueel opneemt, kun je hieronder lezen.
 • Maakt je huid egaal: rode wangen, een vale, glanzende huid in de T-zone, vergrote poriën – komt dit alles jouw bekend voor? Er is geen reden om bij de pakken neer te zitten! Tot een van de vele positieve eigenschappen van rozenwater behoort namelijk ook dat je teint er egaler en gladder uitziet.  

Voor welke huidtypes is rozenwater geschikt?

Je ziet: rozenwater biedt je veel voordelen bij de meest uiteenlopende behoeften van je huid. Het is dan ook geschikt voor alle huidtypes.

Droge en gevoelige huid

Rozenwater bevat (vrijwel) geen alcohol en slechts een heel klein beetje andere toevoegingen. Het is dus perfect als je een droge en gevoelige huid hebt. Dat komt omdat rozenwater geen water aan je huid onttrekt en deze niet onnodig irriteert. Wat het wel doet: het hydrateert je huid intensief zonder het vet te maken. Als je regelmatig rozenwater gebruikt als verzorgingsproduct, hydrateer je jouw huid langdurig en dat houdt je huid lekker soepel. Droge plekken die trekkerig zijn en je make-up ongelijkmatig laten overkomen behoren dus snel tot het verleden.

Vette huid

Hoewel rozenwater een klein percentage etherische rozenolie bevat, is de basis (zoals je al kunt afleiden uit de naam) water. Daarom komt het ook van pas bij een vette huid die na gezichtsreiniging snel weer gaat glanzen. Het water dat met waardevolle werkzame stoffen is verrijkt, neemt de overtollige olie van je huid op en zuivert je huid op milde wijze zonder deze uit te drogen.

Onzuivere huid

Verlang je naar een zuivere, mooie huid, maar gooien puistjes en mee-eters steeds weer roet in het eten? Dan is rozenwater voor jou perfect. De reden: het is antibacterieel. Het zorgt ervoor dat je huid niet zo snel opnieuw talg produceert. Het resultaat is een heldere, egale teint.

Huidverzorgingsritueel met rozenwater voor gezicht: het juiste gebruik

Of je nu een droge, gevoelige of onzuivere huid hebt: rozenwater doet je huid veel goed. Let erop dat rozenwater pas zijn volle potentieel kan bereiken als je het regelmatig gebruikt. Wij laten je verschillende manieren zien waarop je rozenwater in je verzorgings- en reinigingsritueel kunt opnemen.

Beautyritueel met rozenwater: zo gebruik je het

 • Toner: rozenwater wordt veelvuldig als gezichtwater of toner gebruikt. Doe hiervoor gewoon 's ochtend en 's avonds een beetje ervan op een wattenschijfje en streel er zachtjes mee over je gezicht. Rozenwater kun je het beste na reiniging van je huid met een wasgel of -schuim aanbrengen en voordat je een hydraterende crème gebruikt. Zo bereid je jouw huid voor op de verzorging met de hydraterende crème die volgt. Tegelijkertijd verwijder je verontreinigen en zuiver je je huid. Positieve bijwerking: rozenwater kan er ook voor zorgen dat zwellingen afnemen. Zo heb je een wakkere blik na het ontwaken. Streel gewoon zachtjes met een wattenschijfje over de opgezette plekken onder je ogen.
 • Setting spray: als je een vette huid hebt en graag make-up opdoet, ken je de volgende situaties beslist: jouw make-up loopt al na korte tijd uit – hoe meer poeder je aanbrengt, hoe 'cakier' jouw teint eruitziet. Probeer eens een setting spray met rozenwater uit in plaats van poeder. Het zorgt ervoor dat je make-up goed op zijn plek blijft zitten en matteert je huid. vul gewoon wat rozenwater in een kleine sprayflacon en druk na het opdoen van je make-up één keer op de flacon en spray rechtstreeks op je gezicht. Je kunt de spray ook in je handtas meenemen en onderweg je make-up bijwerken als het nodig is.
 • Make-upremover: je denkt dat rozenwater niet krachtig genoeg is om waterproof mascara en meerdere lagen oogschaduw te verwijderen? Dan zit je er helemaal naast! Als je een paar druppeltjes reinigingsolie mengt met rozenwater, creëer je een effectieve en milde make-upremover. Het werkt heel eenvoudig: doe eerst wat olie op een wattenschijfje of een wasbaar en herbruikbaar alternatief van microvezels. Voeg er daarna wat rozenwater aan toe en streel er zachtjes mee over je oogleden. Let op: ga heel voorzichtig te werk en wrijf niet te hard. Zo weet je zeker dat je de gevoelige huid rond de ogen niet onnodig irriteert.
 • Gericht gebruik: je hebt een onzuivere huid en je voelt een nieuw puistje opkomen? Dan raden we je aan: dompel een wattenstaafje onder in rozenwater en dep er regelmatig en voorzichtig mee op de betreffende plek van je huid. De antibacteriële eigenschappen van rozenwater kunnen ervoor zorgen dat het puistje niet verder ontstoken raakt.
 • Face mist: Op warme zomerdagen zorgt rozenwater voor snelle afkoeling. Vul een sprayflacon met het water en zet het een paar uur lang in de koelkast. Als je transpireert, kun je heel eenvoudig één keer op je gezicht sprayen. Geniet van het koele en verfrissende gevoel dat de fijne nevel op je huid achterlaat.