Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Tattoo-verzorging

Heldere contouren, intensieve kleuren – en dat voor een langere tijd! Onder de juiste tattoo-verzorging valt het ondersteunen van je tattoo meteen na het zetten tot en met de dagelijkse verzorging nadat de huid zich heeft kunnen regenereren.

Hier lees je hoe je je tattoo stralend kunt houden zonder dat hij verbleekt.

Waarom is tattoo-verzorging belangrijk?

Verzorgingsproducten voor tatoeages richten zich op het herstellen van de huidbarrière, hebben een hydraterend effect en beschermen tegen schadelijke zonnestralen.

Bij het zetten van tatoeages worden kleurpigmenten in de middelste laag van de huid (ook wel dermis of lederhuid genoemd) aangebracht. Dit beschadigt de beschermende huidbarrière en maakt de huid vatbaarder voor infecties.

Als je huid ontstoken raakt en je misschien zelfs gaat krabben vanwege de jeuk, kunnen er littekens ontstaan.

Zelfs nadat de huid bij de tatoeage zich heeft kunnen herstellen, is dagelijkse verzorging belangrijk:

  • gebruik in de zomer producten met een beschermingsfactor tegen de zon om ‘tattoo aging’ te voorkomen. Uv-straling zorgt ervoor dat de contouren van tatoeages vervagen of dat kleuren verbleken.
  • In de winter heeft de huid extra veel verzorging nodig. Als het buiten koud is en de lucht binnenshuis droog door de verwarming, wordt de huid snel droog, gespannen en jeukerig. Als de huid droog is, zien tatoeages er snel vaal uit.

Goede verzorgende bestanddelen voor tattoo-verzorging

Deze bestanddelen helpen bij de regeneratie van je huid en zorgen voor verlichting als je huid geïrriteerd is:

  • de provitamine panthenol (ook bekend als vitamine B5) kan de vorming van nieuwe huidcellen bevorderen en ondersteunt op die manier het herstel van de huid.
  • Tocoferol is een ondersoort van vitamine E. Deze actieve stof remt ontstekingen, kan de vernieuwing van huidcellen ondersteunen en houdt vocht vast.
  • Sheabutter heeft een intensief hydraterend effect en houdt de huid soepel. Hierdoor kan hij het zelfherstellende vermogen van de huid ondersteunen.
  • Amandelolie heeft een kalmerend effect op de huid en zorgt ervoor dat deze elastisch blijft. Daarnaast heeft de olie een bijzonder lichte textuur en wordt ze snel opgenomen.

Stapsgewijze instructies voor tattoo-verzorging

Het maakt niet uit of je wat tatoeages betreft een beginner bent of al veel kunstwerken op je lichaam hebt: met de volgende tips blijft het ontwerp lang en mooi op je huid zitten.

Onmiddellijk na het zetten:

de tatoeëerder reinigt en desinfecteert je huid na het zetten en dekt je huid af met een folie. Dat zorgt ervoor dat er geen onzuiverheden in de wond terechtkomen. Je dient de folie echter maar een paar uur op je huid te laten zitten, want hij bestaat uit kunststof. Dit materiaal voorkomt dat de huid kan ademen.

Een andere mogelijkheid is dat de tatoeëerder direct een speciale, bijzonder absorberende pleister aanbrengt. De pleister beschermt de nieuwe tatoeage tegen vuil en ondersteunt het genezingsproces. De pleister kan tot 72 uur op je huid blijven zitten zonder dat je hem hoeft te vervangen, omdat hij luchtdoorlatend is.

Daarna is het afwachten. Laat je huid rusten zodat ze kan herstellen. Als je daarnaast veel water drinkt en vitaminerijke voeding tot je neemt, help je bij de regeneratie van je huid.

Vooral vitamine C kan bij het genezen van de wond ondersteunen. Eet evenwichtig en neem voldoende fruit en groenten zoals citrusvruchten, kiwi, paprika en broccoli.

Tot de 4e dag na het zetten

Zie je wondvocht? Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal. De tatoeage heeft je huid beschadigd en die moet herstellen. Als je luchtdoorlatende, sterk absorberende pleisters gebruikt, hoef je deze alleen te vervangen als je erg veel wondvocht ziet.

Om ontstekingen bij het verwisselen van de pleister te voorkomen, moet je eerst je handen goed wassen en de tatoeage schoonmaken met een milde zeep. Dep voorzichtig met een pluisvrij doekje, breng een nieuwe pleister aan – klaar!

Vanaf dag 5

Meestal heb je nu geen pleister meer nodig. Houd je tatoeage schoon – dit ondersteunt het genezingsproces van je huid. Reinig de getatoeëerde huid 's ochtends en 's avonds met een pH-neutrale en parfumvrije zeep.

Zo ontzie je jouw huid. Breng vervolgens een regenererende tattoocrème aan. Een klein beetje crème is al genoeg. Want als je te veel aanbrengt, kan de huid te week worden, waardoor kleuren verloren gaan. Als je je huid niet goed verzorgt, kan er een korstje ontstaan, waardoor de tatoeage barstjes kan vertonen en er zelfs littekens kunnen ontstaan. Belangrijk: kijk wat goed is voor je huid. 

No-go’s tijdens de genezing van de tatoeage

  • Vermijd tijdens de genezing lang douchen of uitgebreid baden – dit voorkomt dat je huid onnodig week wordt.
  • Zwembad – chloor irriteert de pas getatoeëerde huid en tast de kleuren aan.
  • Doe het ook rustiger aan met sporten, want zweet en de wrijving van strakke kleding kunnen ontstekingen veroorzaken.
  • Krabben – over het algemeen is lichte jeuk een teken dat het genezingsproces gaande is, dus houd vol en weersta de drang om te krabben.
Vanaf de 3e week

Het grootste deel van de genezingsfase is nu achter de rug – de dagelijkse verzorging kan beginnen.

Vraag je je af of je niet gewoon een normale bodylotion kunt gebruiken? Ja en nee. De algemene regel luidt: hydrateren is het sleutelwoord en een gewone bodylotion heeft een hydraterend effect.

Dankzij speciale formules beschermt een verzorgende tattoocrème of lotion echter ook de kleurintensiteit en zorgt ervoor dat de contouren niet vervagen.

Tattoo-verzorging en -bescherming in de zomer

Warme zonnestralen op onze huid vinden we heerlijk, vooral in de warme maanden. Hoe goed zonnen ook aanvoelt: de uv-stralen tasten de kleurpigmenten van het kunstwerk op je huid aan en zorgen ervoor dat deze na verloop van tijd verbleekt. Omdat bepaalde pigmenten een lagere dichtheid hebben, hebben bijvoorbeeld vooral rode tinten te lijden onder kleurverlies.

Het maakt niet uit welke kleuren je tatoeage heeft: neem een tattoo-verzorging met beschermingsfactor 30 of hoger – voor een zomerse teint zonder zorgen. Wil je dat je favoriete tattoo er lang fris uitziet? Gebruik dan het hele jaar door zonnebrandcrème – voor heldere contouren en intense kleuren.