Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Eelt verwijderen

Voor zachte voeten

Verzorgde voeten zijn een echte blikvanger als je open schoenen draagt. Eelt verwijderen zou ook een vast onderdeel van een regelmatige voetverzorging moeten zijn, omdat eelt er niet alleen onverzorgd uitziet maar ook pijn kan doen. We vertellen je wat eelt is, hoe het ontstaat en hoe je het snel en effectief kunt verwijderen.

Eelt verwijderen: zo makkelijk is dat

 • Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van eelt, zoals een droge huid of een te hete douche.
 • Met hulpmiddelen zoals puimsteen, eeltcrème of eeltsokken kun je eelt op je voeten gemakkelijk verwijderen.
 • Verwen je voeten daarna met een voetcrème.
 • Als preventieve maatregel kun je vaker op blote voeten lopen en ervoor zorgen dat je goede schoenen draagt.

Wat is eelt en hoe ontstaat het?

Eeltplekken verschijnen op de zool, bal en hiel van je voeten in de vorm van een gelige, verdikte huid. Normaal gesproken voel je eelt niet. Eelt is heel natuurlijk en beschermt je voet tegen overbelasting. En het heeft een belangrijke functie. Want: je hele gewicht rust op je voeten. Daarom hebben je voeten speciale bescherming nodig.

Zo ontstaat eelt: De huid van je voeten vernieuwt zich regelmatig. Tijdens dit proces ontstaan kleine schilfers. Als je loopt en schoenen draagt, ontstaat er druk en wrijving. Op je huid verschijnt eelt als je huid deze dode partikels niet kan afvoeren. De eeltlaag is meestal dun. Onder bepaalde omstandigheden ontstaat er echter meer eelt op je voeten.

Er vormt zich veel eelt op je voeten als je ...

 • vaak, lang en heet baadt of doucht;
 • een verstoorde huidbarrière of droge huid hebt;
 • aan een ziekte zoals diabetes lijdt;
 • een verkeerde voetstand hebt.

Eelt verwijderen met verschillende hulpmiddelen

Omdat eeltvorming een natuurlijk proces van je lichaam is, zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen. Als je last hebt van eelt op je voeten tijdens het lopen of als je het lelijk vindt, kun je het verwijderen met eenvoudige hulpmiddelen.

Effectief en snel: producten om eelt te verwijderen voor een zachte huid

Als je eelt in een paar minuten wilt verwijderen, is een eeltvijl of eeltverwijderaar het juiste product. Deze hulpmiddelen werken met een grove en een fijne zijde die bestaan uit diamantdeeltjes of die over een keramisch oppervlak beschikken. Er zijn ook elektrische eeltverwijderaars met roterende rollers die je eelt verwijderen zonder dat je zelf kracht met je arm hoeft te zetten.

Wees voorzichtig bij het gebruik van eelt verwijderende hulpmiddelen en gebruik ze nooit als je huid nog vochtig of nat is. Zorg ervoor dat je huid volledig droog is. Belangrijk: droog je voeten altijd goed voordat je eelt aanpakt en verwijder het eelt laagje voor laagje. Anders kun je jezelf letsel toebrengen.

Hoe gebruik je een eeltverwijderaar? Zo werkt het:

 1. Was je voeten en droog ze daarna grondig af met een handdoek, ook tussen je tenen.
 2. Zet de grove zijde plat tegen de hiel en bal van je voet. Glijd voorzichtig over de eeltplekken.
 3. Was je voet en droog hem zorgvuldig af.
 4. Herhaal het proces met de fijne zijde en spoel je voet opnieuw af onder stromend water.
 5. Gebruik daarna een voetcrème.

Natuurlijke kracht: eelt verwijderen met puimsteen

Het natuurlijke alternatief voor een eeltverwijderaar is puimsteen. Deze poreuze steen bestaat uit vulkanisch gesteente dat je eeltplekken verwijdert. Je kunt kiezen uit puimsteen in verschillende afmetingen en vormen, met handige handgrepen voor een goede grip of met bandjes om ze op te hangen.

Hoe gebruik je puimsteen om eelt te verwijderen?

 1. Neem een voetenbad en droog je voeten daarna goed af.
 2. Wrijf de puimsteen met ronddraaiende bewegingen over je huid. Zo verwijder je het eelt laagje voor laagje. Pas op dat je niet te veel verwijdert, anders kun je de tere huid beschadigen.
 3. Omdat puimsteen een grove structuur heeft, raken je voeten geïrriteerd. Nadat je het eelt hebt verwijderd, dien je daarom een kalmerende en verzorgende voetcrème aan te brengen. Zo blijft je huid glad en soepel.

Zorg voor een zachte huid: op deze manier helpen eeltsokken

Eeltsokken zijn grote sokken van kunststof die je over je voeten trekt. Ze bedekken je voeten met een mengsel van chemische peelings (bijvoorbeeld melkzuur en glycolzuur) en hydraterende werkzame stoffen zoals aloë vera. De zuren zorgen ervoor dat je huid na een bepaalde tijd zijn buitenste laag verliest. Na het dragen van eeltsokken duurt het tot zeven dagen voordat de dode huidcellen op je voeten losraken. Geduld is dus een schone zaak.

Na 14 dagen is het proces voltooid – je voeten zijn weer ‘als nieuw’. Tip: laat altijd minstens vier weken tussen twee behandelingen, zodat je huid niet onnodig geïrriteerd raakt. Breng altijd een verzorgende voetcrème op je voeten aan nadat je eeltsokken hebt gebruikt. Zo blijven ze mooi soepel.

Eelt verwijderen als je slaapt met een speciale crème

Eelt op je voeten verwijderen terwijl je slaapt? Een speciale eeltcrème maakt het mogelijk! Breng de crème aan op je voeten voordat je naar bed gaat. De volgende ochtend word je wakker met zijdezachte voeten. Het werkt heel eenvoudig: de speciale crèmes of gels lossen eelt op met behulp van fruitzuren en salicylzuur en voeden de huid tegelijkertijd met rijke, hydraterende bestanddelen zoals aloë vera of glycerine. Als je de crème regelmatig gebruikt, zal het langer duren voordat er zich opnieuw eelt vormt.

Eelt voorkomen – de beste tips

Volg deze tips om ernstige eeltvorming op je voeten te voorkomen zodat verwijderen niet eens nodig is:

 • Draag schoenen die zo comfortabel mogelijk zitten, niet te strak. En draag schoenen met verschillende hakhoogten.
 • Loop vaker op blote voeten omdat dit je voeten op natuurlijke wijze laat bewegen en je tegelijkertijd je voetspieren versterkt.
 • Breng regelmatig op je voeten een hydraterende, verzorgende voetcrème of klovenzalf aan met stoffen zoals glycerine, ureum, panthenol en allantoïne.