Gratis verzending vanaf € 20,- | Gratis 2 samples naar keuze | Vóór 22:00 besteld = morgen in huis | Gratis retourneren

Squalaan

Squaleen en squalaan – ze klinken ongeveer hetzelfde, lijken op elkaar en werken allebei huidverzorgend en beschermend. Maar vooral squalaan is veel te vinden in de huidverzorging. Lees hier welke voordelen squalaan ten opzichte van squaleen heeft en waarom u met de ongecompliceerde vloeistof op oliebasis in de huidverzorging niks verkeerds kunt doen.

Vakkundig gecontroleerde informatie: met dank aan Biochemica Dr. S. Schunter uit München.

Squalaan – de stabiele tegenhanger van squaleen

Squalaan (INCI: Squalane) is een olieachtige substantie die voor cosmetisch gebruik tegenwoordig vooral uit de persresten van olijfolie en door hydrogenering van squaleen wordt gewonnen. In tegenstelling tot bij plantaardige olie gaat het bij squalaan niet om een mix van verschillende componenten – er zit echt alleen squalaan in. De kleur- en geurloze olie is goed bestand tegen oxidatie en is zonder toevoeging van conserveringsmiddelen tot 24 maanden houdbaar.

Squalaan moet niet met het ongeveer hetzelfde klinkende squaleen worden verward. Menselijk talg heeft als voornaamste taak de huid te beschermen en bevat 12-13% squaleen. De talg werkt antioxidatief, heeft immunostimulerende, huidverzorgende eigenschappen en zou zelfs een anticancerogene werking hebben. Maar als er te veel talg wordt aangemaakt, bijvoorbeeld bij een onzuivere of vette huid of een huid die gevoelig is voor acne, kan een overschot aan talg en zo ook aan squaleen problematisch worden. Het kan de poriën verstoppen, de talgstroom remmen en oxideert in hoge mate. De oxidatie is overigens ook te zien aan de karakteristieke verkleuring van talg – ook bekend als mee-eters.

Daarom wordt squaleen niet voor huidverzorgingsproducten gebruikt, maar wordt in plaats daarvan voor squalaan gekozen. Squalaan ontstaat door een trucje van de natuur: het onverzadigde en oxidatie-instabiele squaleen kan door verzadiging van de dubbele bindingen in squalaan worden omgezet. Squalaan heeft de positieve eigenschappen van squaleen, maar is daarbij in de hoogste mate bestand tegen oxidatie en is daardoor niet-comedogeen. Het is dan ook geen wonder dat deze stof zo veel in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt.

Squalaan in huidverzorging

Squalaan is geschikt voor elk huidtype. Squalaan is een basisolie en verdeelt zich snel over de huid zonder daarbij een vet gevoel achter te laten. Squalaan is heel goed verdraagbaar, wat er onderandere door komt dat het zo veel lijkt op squaleen dat in menselijk talg zit. Het molecuul is ook geen onbekende van ons lichaam, want het vormt het voorstadium voor cholesterol dat voor een stabiele huidbarrière onmisbaar is (… ook al heeft de stof voor de rest eerder een slechte naam).

Werking van squalaan

  • Vormt een hydrolipidenlaag op de huid en werkt zo hydraterend.
  • Maak de huid glad en revitaliseert het huidbeeld.
  • Zorgt ervoor dat cosmetische producten beter intrekken.
  • Voor een voelbare lichte verbetering van het lipidegehalte.
  • Laat de huid zijdezacht aanvoelen.

FAQ squalaan

Veroorzaakt squalaan mee-eters?

Omdat squalaan niet op zuurstof in de lucht reageert en er dus geen oxidatie plaatsvindt, ontstaan bij het gebruik van squalaan geen mee-eters. Maar de verdraagbaarheid moet wel steeds individueel worden beoordeeld.

Is squalaan ook geschikt voor de gevoelige huid?

Omdat squalaan veel lijkt op lichaamseigen squaleen, is het heel goed verdraagbaar. Zelf de gevoelige huid of babyhuid profiteert van een verzorging met squalaan.

Squalaan beter puur of in verzorgingsproducten?

Squalaan wordt voornamelijk als bestanddeel van producten voor de verzorging van de droge en gevoelige huid of bij een verstoorde huidbarrière gebruikt. En ook met zijn eigenschap als drager voor in vet oplosbare verzorgingscomponenten heeft squalaan een vaste plek in veel formules gekregen. Maar ook zuivere squalaanolie vindt steeds vaker een plek in onze verzorgingsroutines omdat de olie zo een verzorgend, gladmakend en zijdezacht laagje op de huid achterlaat.

Producten met squalaan kopen

Squalaanserums

Puur aangebracht of als booster door de favoriete crème gemengd – squalaan laat de huid fluweelzacht aanvoelen.

Squalaanserums

Puur aangebracht of als booster door de favoriete crème gemengd – squalaan laat de huid fluweelzacht aanvoelen.

Squalaancrèmes

Squalaan maakt crèmes rijk en is daarbij voor enkele huidtypes verdraagbaarder dan alternatieve oliën.

Squalaancrèmes

Squalaan maakt crèmes rijk en is daarbij voor enkele huidtypes verdraagbaarder dan alternatieve oliën.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u meer weten?

Ontdek andere bestanddelen