Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
-15%* op bijna alle skincare en zelfs -20%* op Shiseido, Estée Lauder en Lancôme. 🤩

Rozenbottelolie

Rosehip oil, rozenbottelolie, rozenbottelzaadolie of wilderozenolie – veel namen voor een en dezelfde olie. De complex opgebouwde olie is een verrijking voor de verzorging van de rijpe, droge en zelfs onzuivere huid.

Vakkundig gecontroleerde informatie: met dan aan Biochemica Dr. S. Schunter uit München.

Eigenschappen van rozenbottelolie

Rosehip Oil (INCI: Rosa Canina Seed Oil of bijvoorbeeld Rosa Moschata Seed Oil, Rosa Rubiginosa Seed Oil) wordt door persing of extractie uit het zaad van rijpe rozenbottels gewonnen. De kleur van de olie is lichtgeel tot goudgeel als de olie uit het zaad afkomstig is of licht roodachtig als de olie uit de hele vrucht wordt gewonnen. De olie ruikt niet zoals de naam Rosehip Oil doet vermoeden naar rozen, maar eerder licht nootachtig tot zoetzuur. Koudgeperste Rosehip Oil kan vanwege het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren zelf een licht 'visachtige' geur hebben. Het gehalte aan onverzadigde vetzuren is met circa 33% linoleenzuur en 44% linolzuur uitgesproken hoog. Dat heeft gevolgen voor de stabiliteit van de olie: na het openen van de verpakking kan de Rosehip Oil nog 3-6 maanden worden gebruikt.

Superingrediënten

  • Linoleenzuur: het tweevoudig onverzadigde omega 3-vetzuur is een essentiële voedingsstof die door de menselijke stofwisseling niet zelf kan worden aangemaakt. Linoleenzuur wordt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen veel in de huidverzorging gebruikt.
  • Linolzuur: drievoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat ook essentieel is voor het menselijk organisme. Dit zuur is het hoofdbestanddeel van nog een groep van belangrijke membraanlipiden (ceramiden) en is daarmee van essentieel belang voor een intacte huidbarrière.
  • Vitamine A-derivaten: in verschillende onderzoeken zijn aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van all-trans-retinezuur in Rosehip Oil. Het vitamine A-derivaat dat in de dermatologie ook onder de naam 'tretinoïne' bij de behandeling van acne wordt gebruikt, zou in sporen aanwezig zijn – waarbij dit afhankelijk van de manier waarop de olie wordt gemaakt varieert. Maar van provitamine A (bètacaroteen) dat in de huid in retinol en uiteindelijk in retinezuur wordt omgezet, kon daarentegen duidelijk worden aangetoond dat het in Rosehip Oil zit. Vitamine A-derivaten zijn klassieke bestanddelen van anti-agingproducten omdat ze een antioxidatieve werking hebben, de regeneratie stimuleren en de huid verstevigen.

Rozenbottelolie in huidverzorging

Rosehip Oil is vooral geschikt voor de verzorging van de rijpe, droge, gevoelige of geïrriteerde huid. De olie stimuleert als geen ander de regeneratie en daardoor wordt deze ook veel gebruikt bij de behandeling van littekens, hyperpigmentering, eczeem en psoriasis (schubvlecht).

De Rosehip Oil kan als basisolie goed over de huid worden verdeeld, trekt snel in en verzorgt langdurig. Het oliezuur dat ook in deze olie zit, laat de huid zacht en aangenaam aanvoelen. Verder werkt oliezuur als 'enhancer', want het zorgt ervoor dat andere bestanddelen beter in de huid worden opgenomen. Daarom is Rosehip Oil vooral geschikt in combinatie met andere verzorgingsproducten om de werking ervan te ondersteunen.

Rosehip Oil kan vanwege het lage comedogeniteitsgehalte ook bij een onzuivere huid of acne worden gebruikt. Omdat acne meestal wordt veroorzaakt door een verstoorde huidbarrière en tot meer ontstekingsreacties leidt, profiteert de huid op het gebied van regeneratie en ontstekingsremming van de vetzuren en antioxidanten in deze olie.

FAQ Rosehip Oil

Waarom moet Rosehip Oil worden gebruikt?

Het spectrum van de meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur en linoleenzuur zorgt samen met de vitaminen A en E voor een langdurig verzorgende werking bij de droge, rijpe en gevoelige huid. De olie is goed verdraagbaar en kan de barrièrelaag van de huid bij een afgestemde huidverzorging langdurig versterken.

Hoe wordt Rosehip Oil gebruikt?

Druppel 2-3 druppels van de olie op de gereinigde, vochtige huid en masseer voorzichtig in. Gebruik daarna een vochtinbrengend product. Of druppel enkele druppels direct in een vochtinbrengende crème ter grootte van een hazelnoot en verdeel de crème gelijkmatig over het gezicht. Voor de doelgerichte behandeling kan Rosehip Oil ook direct op littekens, pigmentvlekken en geïrriteerde of schilferige plekken op de huid worden aangebracht.

Is Rosehip Oil geschikt voor de verzorging van de onzuivere huid?

Rosehip Oil is niet-comedogeen en is daarom meestal ook geschikt voor de vette of onzuivere huid. Maar de comedogeniteit is ook steeds afhankelijk van het betreffende huidtype en daarom moet de verdraagbaarheid individueel worden beoordeeld.

Producten met rozenbottelolie kopen

Rozenbottel-gezichtsolie

Wilderozenolie ondersteunt de huidbarrière en zorgt voor een egale teint.

Rozenbottel-gezichtsolie

Wilderozenolie ondersteunt de huidbarrière en zorgt voor een egale teint.

Crèmes met rozenbottelolie

Wie liever een crème gebruikt, vindt ook hier formules met Rosehip Oil.

Crèmes met rozenbottelolie

Wie liever een crème gebruikt, vindt ook hier formules met Rosehip Oil.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek andere bestanddelen