Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Marulaolie

Iedereen is laaiend enthousiast over marulaolie. Maar gaat het om een kortstondige beautytrend of is de exotische olie echt een wondermiddel? Marulaolie zou rijk aan antioxidanten zijn, de huid luxe laten aanvoelen en het vochtgehalte van de huid verbeteren: maak u klaar voor een factcheck over marulaolie.

Vakkundig gecontroleerde informatie: met dank aan Biochemica Dr. S. Schunter uit München.

Eigenschappen van marulaolie

Marulaolie (INCI: Sclerocarya Birrea Seed Oil) wordt uit het zaad van de lichtgele vruchten van de marulaboom gewonnen. De marulabomen komen in het zuiden van Afrika voor, waar ze in het wild groeien en niet worden gecultiveerd. De kleur van de olie is licht- tot goudgeel en oranje. De marulaolie is vrijwel geurloos en daarom wordt deze ook vaak als basisolie voor oliemengsels of etherische oliën gebruikt. De olie vergt vrij veel tijd en werk om te produceren en is daardoor een van de duurdere oliën.

Er is de afgelopen jaren een ware hype rond marulaolie ontstaan, maar is dat ook terecht? Vooral het gehalte aan waardevolle vetzuren wordt bejubeld. Marulaolie bestaat voornamelijk uit oliezuur (circa 65-70%), terwijl het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren relatief laag is. Om deze reden is de olie goed bestand tegen oxidatie en is na het openen van de verpakking nog 18 maanden houdbaar.

Superingrediënten

  • Oliezuur: het enkelvoudig onverzadigd vetzuur staat erom bekend dat het ervoor zorgt dat het product beter intrekt en de huid zacht laat aanvoelen. Maar oliezuur heeft een eerder destabiliserende werking voor de huidbarrière. Een eigenschap die in eerste instantie negatief lijkt. Maar daardoor kunnen andere in vet oplosbare bestanddelen beter worden opgenomen en dat is waarom oliezuur ook wel 'enhancer' wordt genoemd.
  • Linolzuur: drievoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat ook essentieel is voor het menselijk organisme. Dit zuur is het hoofdbestanddeel van nog een groep van belangrijke membraanlipiden (ceramiden) en is daarmee van essentieel belang voor een intacte huidbarrière. In marulaolie zit ongeveer 6% linolzuur.
  • Antioxidanten: er wordt vermoed dat in marulaolie verschillende krachtige antioxidanten zitten. Er wordt zelfs beweerd dat er 60% meer antioxidanten in zitten dan in arganolie, waardoor marulaolie verreweg de meeste antioxidanten zou bevatten. Maar afgezien van een bepaald percentage vitamine E is de precieze samenstelling van de antioxidanten nog altijd niet helemaal duidelijk. Er wordt vermoed dat er in vet oplosbare vitaminen en fenolzuren zoals procyanidinen, catechinen en flavonoïden in zitten.

Marulaolie in huidverzorging

Marulaolie is een basisolie die erom bekend staat dat deze makkelijk over de huid te verdelen is. De olie laat de huid licht en zacht aanvoelen – en dat komt vooral door het hoge gehalte aan oliezuur. Marulaolie is geschikt voor de rijpe, normale en droge huid. Er wordt een beschermlaag op de huid gevormd, waardoor de huid tegen vochtverlies wordt beschermd.

Marulaolie is vooral geschikt voor de combinatie met andere oliën of verzorgingsproducten, want de olie zorgt ervoor dat andere stoffen beter in de huid worden opgenomen, waardoor de huid langdurig wordt verzorgd. Druppel daarvoor 2-3 druppels van de olie op de gereinigde en vochtige huid en masseer voorzichtig in. Gebruik daarna een vochtinbrengend product. Of druppel enkele druppels direct in een vochtinbrengende crème ter grootte van een hazelnoot en verdeel de crème gelijkmatig over het gezicht.

FAQ marulaolie

Marulaolie – de hype waard?

Marulaolie moet met het oog op zijn samenstelling als een solide basisolie of olie voor elke dag worden gezien. Samen met veel andere plantaardige oliesoorten gaat het hierbij om een verzorgende huidolie. Marulaolie klinkt exotisch en is relatief onbekend, waardoor deze olie momenteel echt een hype is. Maar of de olie echt beter is dan andere oliën, is uiteindelijk toch een kwestie van persoonlijke meningen. Als de olie vanwege zijn verzorgende werking in de eigen routine wordt opgenomen, kan marulaolie in de huidverzorging sowieso geen kwaad.

Kan marulaolie als haarverzorging worden gebruikt?

Marulaolie is heel geschikt voor de verzorging van droog en stug haar. Kneed de olie daarvoor 's avonds in het vochtige haar. Laat de kuur 's nachts intrekken en spoel 's morgens uit. Het resultaat is duidelijk te zien: glans en elasticiteit.

Wat zijn de ervaringen met marulaolie?

Terwijl marulaolie momenteel nog een exotisch product is op de massamarkt, wordt de olie in het land waar deze vandaan komt al eeuwenlang als universele olie gebruikt. De olie van de marulaboom wordt als levensmiddel, verzorgingsmiddel of massageolie gebruikt en is daar net zo 'normaal' als een zonnebloemolie bij ons.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek andere bestanddelen