Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren

Wallen onder ogen

Wat is de oorzaak van wallen en hoe ontstaan ze? Wat is het verschil met donkere kringen en welke rol speelt leeftijd? Wat kun je überhaupt tegen wallen onder ogen doen? Wij geven je de belangrijkste antwoorden!

Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.

KORT EN KRACHTIG: WALLEN ONDER OGEN

  •  In de cosmetica wordt onder wallen de gezwollen huid van het onderste ooglid verstaan.
  •  Het ontstaan van wallen onder ogen kan bij iedereen anders zijn omdat de oorzaken zeer divers zijn, zoals levensstijl, erfelijke aanleg of huidtype.
  •  Verzorgingsproducten kunnen ze tegengaan, maar nooit volledig verwijderen.

Wallen onder ogen: uiterlijk en oorzaak

De begrippen donkere kringen en wallen worden vaak in een adem genoemd en als synoniemen van elkaar gebruikt. Hoewel het uiterlijk van donkere kringen er anders kan uitzien en ze soms sterker of minder sterk aanwezig zijn, gaat het bij wallen eerder om een permanente toestand.

Cosmetisch gezien horen wallen onder ogen tot de categorie kringen onder ogen. Hier hebben we ook te maken met zwellingen door de ophoping van water en/of vet in het onderste ooglid. Hoe ouder de huid is, hoe zichtbaarder deze zwellingen worden. Je huid wordt naarmate je leeftijd toeneemt steeds dunner, doorschijnender en slapper. De elasticiteit en veerkracht wordt minder, waardoor zwellingen bij de ogen in sterkere mate voorkomen.

Het verouderingsproces van de huid volgt enerzijds natuurlijke (intrinsieke) factoren, maar kan echter vroegtijdig door externe (extrinsieke) factoren worden versneld. Vooral je persoonlijke levensstijl, roken, alcohol, stress of uv-straling kunnen bijdragen aan het ontstaan van wallen onder ogen. De bescherming van je huid tegen vroegtijdige huidveroudering is dus ook altijd een middel om wallen tegen te gaan.

Wat te doen bij wallen onder ogen?

Donkere kringen en wallen – hoe onpopulair ze ook zijn – zijn in eerste instantie een cosmetisch probleem. Vooral donkere kringen kun je met decoratieve cosmetica camoufleren of door huidverzorgingsproducten minder opvallend maken.

Camouflerende concealers

Huidverzorging en bescherming tegen uv-straling zijn belangrijke voorzorgsmaatregelen om de huid rond de ogen niet vroegtijdig te laten verouderen. De rol die de zon speelt bij huidveroudering wordt vooral erg onderschat: zo'n 80% van vroegtijdige huidveroudering komt door uv-straling. Het ontstaan van lijntjes en rimpels evenals het verlies van veerkracht en elasticiteit kun je met bescherming tegen uv-straling vertragen. Zo zorg je tegelijk dat wallen pas op een later moment ontstaan of minder opvallend zijn.

In gewone taal betekent dit ook: als je eenmaal wallen hebt, dan kun je deze niet 'wegpoetsen met crème'. Je kunt ze alleen minder opvallend maken. Als je wallen onder ogen echt weg wil hebben of uitgebreid wil beperken, dan is een medische ingreep nodig:

Wallen operatief weghalen

Bij een chirurgische ingreep worden onder volledige narcose het opgehoopte water en/of vetten verwijderd en de huid strakker gemaakt.

Wallen injecteren

Door het injecteren van hyaluronzuur in de traantrog wordt het gedeelte onder de ogen opgevuld en gelift.

Laserbehandelingen bij wallen

Laserbehandelingen kunnen de diepere huidlagen strakker maken en zo – ook bij wallen – de huid verjongen.

Optimaliserende oogcrèmes

Veelgestelde vragen over wallen onder ogen

Welke verzorging is nodig bij wallen?

Serums, crèmes en oogpads kunnen stuk voor stuk wallen onder ogen verzorgen. Met name huidverzorgingsproducten die collageen of bepaalde siliconen bevatten, kunnen een camouflerend en licht vullend effect hebben.

Producten met een SPF gaan wallen en een slappe huid tegen: ze verminderen de tekenen van vroegtijdige huidveroudering en houden de huid langer vitaal en stevig. 

Is er een wondermiddel tegen wallen?

Er duiken telkens opnieuw tips en voorgestelde producten op die beloven de ultieme oplossing voor wallen onder ogen te zijn. Helaas is de waarheid dat er geen wondermiddel tegen wallen bestaat. Er zijn tot slot veel factoren die een positieve invloed kunnen hebben op hoe wallen eruitzien. Denk bijvoorbeeld aan huidverzorging, persoonlijke toestand van de huid, levensstijl, make-up en eventueel ook esthetische geneeskunde. 

Wat is het verschil tussen donkere kringen en wallen onder ogen?

Donkere kringen en wallen verhouden zich tot elkaar als fruit en appels. Alle appels zijn fruit, maar niet al het fruit is een appel. Zo zijn wallen een categorie van kringen onder ogen, maar niet alle kringen zijn automatisch wallen. Wallen kom je vooral tegen bij een verouderde en rijpere huid. De ophoping van vet en/of water spelen hier ook wel een rol bij, maar wallen zijn door het verlies van veerkracht en elasticiteit prominenter aanwezig in het gezicht dan donkere kringen. Terwijl donkere kringen ook kunnen wegtrekken en je er bepaalde cosmetische maatregelen tegen kunt gebruiken, is het beeld van de wallen permanent.

Image alt tag

Dr. Sarah Schunter, biochemicus

Over de auteur

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.

Image alt tag