Gratis verzending en retour    Gratis 2 samples    Grootste beauty-assortiment
Beauty CardStoresActies

Vet haar

Wat te doen tegen vet haar?

Veel vrouwen kennen het: het haar heeft geen volume of veerkracht meer, maar ziet er vettig en warrig uit, zelfs wanneer het de dag daarvoor gewassen is. Ondanks dat het een veel voorkomend probleem is, wordt vettig haar onterecht gewijd aan slechte hygiëne. Met enkele verzorgingstips kan vettig haar eenvoudig worden voorkomen.

Hoe ontstaat vet haar?

Net als bij een vette huid, is ook bij vettig haar een overmatige talgproductie de oorzaak. Dit is vooral genetisch bepaald, maar kan ook veroorzaakt worden door stress of hormoonschommelingen. Zo hebben vrouwen tijdens de menstruatie of tijdens een zwangerschap vaker te maken met vettig haar. Daarnaast kunnen ook verkeerde voeding en verzorging, zoals agressieve shampoos en sommige medicijnen, de oorzaak zijn voor haar dat snel vet wordt.

Tips tegen vet haar

  • Het ontstaan van vettig haar kan met een aantal simpele haarverzorgingstips worden voorkomen. Het dagelijks wassen van het haar zorgt op korte termijn wel voor schoon haar, maar langdurig stimuleert het de productie van talg, waardoor het haar snel vet wordt. De ideale frequentie is daarom, afhankelijk van de individuele levensomstandigheden, om het haar om de twee tot drie dagen te wassen. Ook helpt het om tijdens het wassen van de haren met shampoo, de hoofdhuid zoveel mogelijk te vermijden.
  • Het tijdstip waarop het haar wordt gewassen is ook van belang. Zo dient het haar bij voorkeur ’s ochtends gewassen te worden, aangezien de talgklieren ’s nachts het meest productief zijn en zo de volgende ochtend het overtollige vet direct weggewassen kan worden.
  • Daarnaast speelt ook de watertemperatuur een belangrijke rol, aangezien ook warmte de productie van talg bevordert. Het haar kan daarom het beste met lauwwarm water gewassen worden. Ook het heet föhnen van het haar na het wassen, dient vermeden te worden.
  • Aangezien de talgproductie negatief beïnvloed wordt door de hormoonwisselingen die tijdens stress op kunnen treden, is een gezonde levensstijl met regelmatig bewegen en gebalanceerde voeding belangrijk.
  • Wie de gewoonte heeft vaak met de handen door het haar te gaan, moet dit proberen te vermijden, omdat de talg van de haaraanzet door het hele haar verspreid wordt. Overmatig borstelen heeft hetzelfde effect.

Welke producten helpen tegen vet haar?

Voor het wassen van het haar zijn producten met een milde reinigingskracht aanbevolen, die niet teveel vocht ontnemen en ook niet ontvettend zijn, aangezien dit de talgproductie alleen maar stimuleert. Shampoo voor vet haar moeten het haar effectief van onzuiverheden ontdoen, de haarwortels versterken en voor een balancerend effect op de hoofdhuid zorgen. Een natuurlijk middel dat goed werkt tegen vettig haar en ook gebruikt wordt in het bestrijden van acne, is aluminiumoxide. Dit middel helpt de natuurlijke talgproductie te reguleren en het evenwicht van de vette hoofdhuid te herstellen.