Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Skincare Weeks: -20%*  op skincare van Clinique, Estée Lauder, Lancôme  & Shiseido 

Vitamine E

Vitamine E heeft al meer dan 50 jaar een vaste plek in de cosmetische huidverzorging. Deze vitamine wordt ook wel tocoferol genoemd en is onder andere vanwege het beschermende effect tegen invloeden van buitenaf en het gladmakende, vochtinbrengende effect bekend. Hoe en waarom neemt u vitamine E op in uw huidverzorgingsroutine? Lees het hier!
Vakkundig gecontroleerde informatie:
met dank aan de biochemica dr. S. Schunter uit München.

Feitenoverzicht vitamine E

  • Naam in INCI-lijst van bestanddelen: Tocopherol (voorbeelden van derivaten: Tocopheryl Acetate, Tocopheryl Stearate)
  • Soorten: onder andere tocoferolen en zijn derivaten
  • Aanbevolen gebruik: vooral in sterk geconcentreerde vorm (serums, ampullen, maskers), maar ook in crèmes
  • Huidtypen: geschikt voor alle huidtypen

Vitamine E – de basis

Vitamine E is om precies te zijn een verzamelnaam voor een reeks van verschillende stoffen. De E-vitamines vormen een groep in vet oplosbare stoffen die voor het menselijk lichaam een essentiële rol spelen. De zogenaamde tocoferolen zijn het bekendst en zijn qua hoeveelheid ook het vaakst in vitamine E te vinden – dat is ook een reden waarom meestal deze groep wordt bedoeld als we het over vitamine E hebben.

Onder de tocoferolen is alfa-tocoferol (α-tocoferol) het best onderzocht. Dat komt vooral omdat α-tocoferol voor het lichaam van essentieel belang is. Het is in alle celmembranen te vinden en werkt daar als antioxidant. Dat betekent niks anders dan dat α-tocoferol oxidanten die bijvoorbeeld door stress, zonlicht en andere invloeden van buitenaf ontstaan, vangt en neutraliseert.

Bij de menselijke celmembranen zijn structuren te vinden die heel gevoelig op schade door antioxidanten reageren. Zo kan oxidatieve schade door de vetzuren en lipo-eiwitten die zich in de membranen bevinden, de structuur van cellen blijvend beschadigen. Door voldoende α-tocoferol binnen te krijgen, kan dit worden ingeperkt [1]. In zijn functie als antioxidant vangt α-tocoferol bovendien oxidanten die tot ontstekingen en DNA-schade in de celkernen kunnen leiden.

Tocoferolen kunnen via de voeding worden opgenomen. Vanwege het vetoplosbare vermogen zijn vooral plantaardige oliën zoals tarwekiemolie, zonnebloemolie en olijfolie alsmede graan, verse groente en noten rijk aan vitamine E. Een gebrek aan vitamine E is meestal aan de hand van de volgende tekenen te herkennen:

  • Vermoeidheid en uitputting
  • Zwak presteren en concentratieproblemen
  • Droge en gerimpelde huid
  • Slechte en tragere wondgenezing

Omdat vitamine E niet bij de menselijke stofwisseling kan worden aangemaakt, moet deze vitamine via de voeding worden opgenomen. Voedingsdeskundigen raden voor volwassenen een dosis van circa 12-14 mg vitamine E per dag aan. Vitamine E is in vet oplosbaar en kan daardoor in het menselijk lichaam worden opgenomen, maar het wordt niet zoals andere in water oplosbare vitamines met de urine uitgescheiden. Een overdosis vitamine E komt echter toch vrij zelden voor.

Dit is het effect van vitamine E op de huid

Vitamine E kan niet alleen via de voeding, maar ook via de huid worden opgenomen. Vanwege zijn in vet oplosbare en vetopneembare karakter kan α-tocoferol de huidbarrière goed doordringen. Het dringt in feite goed in de hoornlaag van de huid en kan daar goed worden opgeslagen zonder bijwerkingen. De hoeveelheid vitamine E in de huid kan overigens maar in zeer beperkte mate door inname via voeding worden beïnvloed. Het toedienen via huidverzorgingsproducten heeft daarentegen een zeer positief effect op de huid en de toestand ervan:

  • Verbetert en verhoogt het vochtgehalte van de hoornlaag
  • Maakt de huid glad en kan rimpels vervagen
  • Beschermt de huid en verhoogt de weerstand
  • Bevordert de wondgenezing en vermindert de littekenvorming

  • Werkt ontstekingsremmend
  • Is fotoprotectief en kan zo de gevolgen door van huidveranderingen door uv-straling tegengaan (pigmentvlekken, zonnebrand, huidveroudering)

Vitamine E in huidverzorgingsproducten

Zijn positieve effecten op de huid en de goede verdraagbaarheid maken vitamine E een waardevol bestanddeel in verzorgingsproducten – en daarbij maakt de leeftijd of het huidtype helemaal niet uit. Het is belangrijk dat er genoeg vitamine E wordt gebruikt.

Naast de hoeveelheid is ook het soort vitamine-E-derivaat bepalend voor de werking. Terwijl zuiver α-tocoferol (INCI: tocopherol) direct in de huid werkt, worden vitamine-E-derivaten (uitweiding: vitamine-E-derivaten) in de huid eerst in de eigenlijke actieve vorm, het tocoferol, omgezet. Daardoor duurt het iets langer voordat deze derivaten werkzaam zijn en ze hebben dan ook minder effect dan zuiver tocoferol. Het voordeel van deze vitamine-E-derivaten, zoals tocoferolacetaat, is de verbeterde stabiliteit en daardoor langere houdbaarheid in het verzorgingsproduct. Maar ze hebben toch een antioxiderende werking en positieve effecten op de huid.

Uitweiding: Vitamine E-derivaten

  • Tocopheryl Acetate
  • Tocopheryl Linoleate
  • Tocopheryl Oleate
  • Tocopheryl Palmitate
  • Tocopheryl Stearate

Om zo goed mogelijk van de huidverzorgende eigenschappen van vitamine E te profiteren, is het aan te raden om sterk geconcentreerde producten zoals serums, ampullen of maskers te gebruiken.

FAQ vitamine E

Is vitamine E irriterend voor de huid?
Vitamine E is zelfs in hoge concentraties tot 20-25% goed verdraagbaar en leidt niet tot irritaties, gevoeligheden of allergieën [2].

Hoe profiteert de huid het best van vitamine E?
Voor een langdurig effect op de toestand van de huid zijn vaak sterk geconcentreerde producten zoals serums, ampullen of verzorgende maskers geschikt. Vitamine E kan zowel in de ochtend- als avondroutine worden opgenomen. 's Morgens profiteert de huid van de huidbeschermende, fotoprotectieve en antioxiderende eigenschappen. 's Avonds kan via rijkere en sterker geconcentreerde serums het opslaan van vitamine E in de huid worden bevorderd, wat langdurigere effecten op de gladheid van de huid en het vochtgehalte tot gevolg kan hebben.

Beschermt vitamine E tegen zonnebrand?

Vitamine E, vooral ook in combinatie met vitamine C, heeft een fotoprotectief effect. Maar dit moet niet worden gelijkgesteld aan basisbescherming tegen zon en uv-straling, zoals we die bijvoorbeeld van zonnefilters kennen. Vitamine E werkt in plaats daarvan vooral tegen door zonlicht ontstane gevolgen. Zo kan vitamine E zonnebrand verminderen en chronische schade door uv-straling bij cellen en huidstructuren verminderen [3].

Producten met vitamine E

Vitamine E crèmes

Gemakkelijk in de dagelijkse verzorging

Vitamine E crèmes

Gemakkelijk in de dagelijkse verzorging

Vitamine E serums

Serums hebben een lichte textuur en een geconcentreerde formulering – voor de extra dosis vitamine E.

Vitamine E serums

Serums hebben een lichte textuur en een geconcentreerde formulering – voor de extra dosis vitamine E.

Over dr. Sarah Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek andere bestanddelen

Literatuur

[1] Schafer et al., Comparing beta-carotene, vitamin E and nitric oxide as membrane antioxidants. Biol Chem. 2002 Mar-Apr;383(3-4):671-81
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12033456)

[2] Fiume et al., Safety Assessment of Tocopherols and Tocotrienols as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2018 Sep/Oct;37(2_suppl):61S-94S.

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30235959)

[3] Eberlein-König und Ring, Relevance of vitamins C and E in cutaneous photoprotection. J Cosmet Dermatol. 2005 Jan;4(1):4-9.

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134414)