Vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Skincare Weeks: -20%*  op skincare van Clinique, Estée Lauder, Lancôme  & Shiseido 

Vitamine C

Antioxiderend

De meesten denken bij vitamine C het eerst aan een sterk immuunsysteem of een voedingssupplement. Maar niet alleen voor het lichaam in het algemeen, maar ook voor onze huid speelt vitamine C een grote rol. Vitamine C geldt als werkzaam bestanddeel in beauty- en anti-agingproducten – en zou in geen enkele verzorgingsroutine moeten ontbreken.

Vakkundig gecontroleerde informatie:
met dank aan de biochemica
dr. S. Schunter uit München.

Feitenoverzicht vitamine C:

  • Naam in INCI-lijst van bestanddelen: Ascorbic Acid (voorbeelden van derivaten: Ascorbyl Glucoside, Ascorbyl Palmitate, Magnesium Ascorbate)
  • Productiemethoden: synthetisch
  • Soorten: in zuivere vorm en derivaten
  • Aanbevolen gebruik: in serums, dagcrèmes en zonnebrandcrème
  • Huidtypen: in principe geschikt voor alle huidtypen. Bij gevoelige huidtypen moeten vitamine C-derivaten boven vitamine C in de zuivere vorm worden verkozen.

Vitamine C: de basis

Vitamine C is onmisbaar voor de collageenstofwisseling van onze huid. Want vitamine C draagt in belangrijke mate bij aan een reactie die voor de opbouw van collageen nodig is. Zonder collageen ziet de huid er slap uit, is ze minder strak en verliest ze haar ondersteunende functie. Maar vitamine C heeft niet alleen een indirecte werking: het is ook een van de belangrijkste antioxidanten.


Antioxidanten houden vrije radicalen tegen die door uv-straling, stress of invloeden van buitenaf ontstaan. Deze vrije radicalen zijn niks anders dan zeer reactieve zuurstofverbindingen die de structuren in de huid aantasten en blijvend kunnen beschadigen. In deze context wordt ook van oxidatieve schade gesproken – dit is vaak niet direct, maar pas na een tijdje te merken: de huid oogt dof en wordt minder strak en er ontstaan pigmentvlekken en rimpels. Daarom is een huidverzorgingsproduct met werkzame antioxidanten ook altijd een soort (preventieve) anti-agingmaatregel. Maar vitamine C werkt niet alleen als antioxidant tegen vrije radicalen, het kan ook andere antioxidanten 'recyclen'. Vitamine E werkt bijvoorbeeld niet meer zodra het een vrije radicaal heeft tegengehouden. Maar onder invloed van vitamine C kan vitamine E weer in een antioxidatieve toestand worden gebracht om opnieuw vrije radicalen tegen te houden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C bedraagt bij volwassenen volgens DGE (de Duitse vereniging voor voeding) 90-110 mg vitamine C per dag. Rokers hebben met zo'n 150 mg iets meer vitamine C nodig. U kunt deze hoeveelheid vitamine C heel makkelijk via voeding binnenkrijgen – 2 porties vers fruit of groente is daarvoor al voldoende. Het innemen van extra supplementen met vitamine C als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al is behaald, levert overigens geen extra voordelen op. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, wordt alles wat te veel is, gewoon met de urine uitgescheiden.

De effecten van vitamine C op de huid

Hoewel overtollige vitamine C weer door het lichaam wordt uitgescheiden, kan de specifieke aanvulling van vitamine C via de huidverzorging heel zinvol zijn. Als kleinste vitamine dringt vitamine C makkelijk in de huid. Als de vitamine daar eenmaal is aangekomen, wordt deze daar opgeslagen, gedraagt zich heel stabiel en kan ook door wrijven of wassen niet meer worden verwijderd.

Effect van vitamine C in huidverzorgingsproducten:

  • Sterke antioxidant: bescherming tegen oxidatieve beschadiging door vrije radicalen
  • Fotoprotectief: bescherming tegen en vertraging van huidbeschadiging door uv-straling
  • Versteviging van de huid: stimulering van de collageenaanmaak, tegelijkertijd remming van de collageenafbraak en verder een positieve invloed op de stofwisseling van het bindweefsel
  • Egaliseert de teint: bijvoorbeeld als gevolg van een gevoelige huid door verbranding door de zon, hyperpigmentering of puistjes
  • Ontstekingsremmend: ondersteunt het genezingsproces bij pukkels of acne
  • Regenererend: ondersteunt de wondgenezing
  • Conserverend: verlengt de houdbaarheid van verzorgingsproducten

Vitamine C in huidverzorgingsproducten

Vitamine C is vanwege zijn eigenschappen – en ook dankzij het grote aantal betrouwbare onderzoeken – een van de interessantste bestanddelen van effectieve huidverzorgingsproducten. Voor huidverzorgingsproducten wordt synthetisch geproduceerde vitamine C gebruikt. Deze vitamine C doet qua werking in geen enkel opzicht onder voor natuurlijk voorkomende vitamine C, want het gaat chemisch beschouwd om hetzelfde molecuul.

De producten met vitamine C die een zure pH-waarde en concentraties vanaf zo'n 5% vitamine C hebben, zijn het effectiefst. De lage pH-waarde (circa 3,5) garandeert dat het vitamine C in de actieve vorm betreft. Zulke producten, vaak in de vorm van serums op waterbasis, hebben ook twee negatieve gevolgen: aan de ene kant kunnen niet alle huidtypen zulke lage pH-waarden verdragen, wat kan resulteren in irritaties, maagzuur en ook rode vlekken. En aan de andere kant is in water opgeloste vitamine C in zijn zuivere vorm (INCI: Ascorbic Acid) zeer instabiel in vergelijking met lucht en licht. Daarom is de houdbaarheid hier meestal tot enkele maanden beperkt.

Om deze redenen wordt vitamine C in verzorgingsproducten vaak in aangepaste vorm gebruikt. Deze vitamine-C-derivaten zijn stabiel en hebben bovendien het voordeel dat ze, anders dan zuivere vitamine C, niet in een formulering van een product met een zure pH-waarde hoeven te worden gebruikt. Ze hebben misschien wel minder potentie, maar zijn wel weer veel huidvriendelijker. Als vitamine-C-derivaten in een juiste concentratie in een formulering worden gebruikt en regelmatig worden toegepast, bijvoorbeeld in een huidcrème, hebben ze ook een positief effect op de toestand van de huid.

Standaard vitamine-C-derivaten in huidverzorgingsproducten:

  • Ascorbic Acid
  • Ascorbyl Glucoside
  • Ascorbyl Dipalmitate
  • Ascorbyl Palmitate
  • Ascorbyl Tetraisopalmitate
  • Magnesium Ascorbate
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate
  • Tetrahexyldecyl Ascorbate
  • 3-O-Ethyl Ascorbic Acid

Vitamine C zou onderdeel van elke huidverzorging moeten zijn

Vitamine C is vooral geschikt voor gebruik in serums, dagcrèmes en zonnebrandcrèmes. Vooral overdag heeft de huid antioxiderende bescherming nodig om zich tegen schade door uv-straling te kunnen beschermen. In combinatie met een geschikt zonnebrandmiddel kan huidveroudering zo worden vertraagd. De huid ziet er langer jong en fris uit.
Maar ook wie al met door zon veroorzaakte schade te kampen heeft (bijvoorbeeld rimpels, lijntjes, hyperpigmentering), kan door het gebruik van producten met vitamine C voor versteviging van de huid zorgen en een egalere teint krijgen. Het is niet alleen de ontstekingsremmende en wondgenezende eigenschap die van vitamine C bij acne en ontstoken puistjes een geschikt bestanddeel maken.
Vitamine C is daarmee geschikt voor de verzorging van elk huidtype. Alleen mensen met een gevoelige of geïrriteerde huid moeten erop letten dat ze producten met huidvriendelijke vitamine-C-derivaten gebruiken.

FAQ vitamine C

Werkt vitamine C tegen pigmentvlekken?
Wie in de zomer tijdens het zonnen al eens citroensap op de huid heeft gekregen en het sap niet goed heeft weggeveegd, zal al weten hoe de huid hierop reageert: hardnekkige vlekken, rode vlekken en pigmentvlekken kunnen het gevolg zijn. Daardoor staat vitamine C er ten onrechte om bekend dat deze pigment- en ouderdomsvlekken veroorzaakt. Maar in het geval van het gemorste citroensap is niet de vitamine C de boosdoener, maar het citroenzuur.
Vitamine C zelf heeft precies het tegenovergestelde effect, want de vitamine remt juist de aanmaak van het bruine huidpigment melanine. Zo kan het ontstaan van hyperpigmentering, bijvoorbeeld in de vorm van ouderdomsvlekken of puistjes, als gevolg van ontstekingen worden beperkt. Maar vitamine C kan hyperpigmentering niet alleen voorkomen, maar bestaande hyperpigmentering ook afzwakken en zo voor een rustiger huidbeeld zorgen.

Is de opgenomen vitamine C via voeding voldoende voor een cosmetisch effect?
De vitamine C die we via de voeding binnenkrijgen, verdeelt zich met de bloedsomloop gelijkmatig in het lichaam. Maar omdat de bovenste huidlagen geen bloedvaten hebben, is het ook logisch dat vitamine C daar niet in zulke hoge concentraties aankomt om het gewenste effect te behalen. Maar door van buitenaf vitamine C aan te brengen, kunnen deze delen van de huid veel beter de vitamine opnemen dan bij opname via voeding.

Beschermt vitamine C tegen uv-straling?
Vitamine C heeft een fotoprotectieve werking, maar biedt geen volledige bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Toch kan deze vitamine wel door uv-straling veroorzaakte oxidatieve schade in de huid tot op zekere hoogte opvangen. Vitamine C mag echter niet als enige bescherming tegen zonlicht worden gezien. De vitamine heeft eerder een ondersteunende werking in een zonnebrandmiddel.

Shop producten met vitamine C

Serums met vitamine C

Ontdek de verfrissende serums

Serums met vitamine C

Ontdek de verfrissende serums

Crèmes met vitamine C

Crèmes met antioxiderende werking

Crèmes met vitamine C

Crèmes met antioxiderende werking

Oogcrèmes met vitamine C

Vitamine C voor een stralende oogopslag

Oogcrèmes met vitamine C

Vitamine C voor een stralende oogopslag

Meer met vitamine C

De vitaminerijke frisse kick

Meer met vitamine C

De vitaminerijke frisse kick

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Lees alles over werkzame cosmetische bestanddelen

Bronvermelding
Pinell et al.,

Dermatol Surg 2001;27:137–142. Topical L-Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11207686

Pullar et al.,

The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug12;9(8).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28805671