• Gratis 2 samples naar keuze
  Kies bij iedere bestelling 2 gratis samples.
 • Gratis 24-uurslevering
  Bestel op werkdagen vóór 22:00 uur (NL) of vóór 20:30 uur (BE) en u ontvangt uw bestelling morgen gratis thuis.
 • Gratis ophalen in stores
  Laat uw bestelling gratis leveren in één van onze stores.
 • Gratis cadeauservice
  Laat uw cadeau gratis verpakken en voeg een wenskaart met persoonlijke tekst toe.

Zonnebrand

Als buiten de zon schijnt, is het zelfs in de winter snel gebeurd: zonnebrand. Uw huid is rood, en voelt heet en pijnlijk aan. Met de juiste verzorging kunt u echter snel weer van het mooie weer genieten. Om zonnebrand te behandelen bestaan er diverse producten die de huid helpen te herstellen en de roodheid verdoezelen.

Waardoor ontstaat zonnebrand?

Waardoor ontstaat zonnebrand?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat zonnebrand enkel voorkomt in de zomer. Dit is echter een verkeerde aanname. Na een wandeling in de lage herfstzon of op skivakantie in de winter is zonnebrand in het gezicht geen zeldzame verschijning. Door de lage temperaturen wordt de kracht van de zon veelal onderschat en wordt zonbescherming vaak vergeten. De aanname dat zonnebrand een voorloper is van een zongebruinde huid, is ook onjuist. Het betreft hier een vorm van verbranding, die absoluut vermeden dient te worden. De oorzaak van zonnebrand is de UV-straling die in het zonlicht zit. De grootste boosdoeners zijn de UVB-stralen, die de opperhuid – de bovenste laag van de huid – verbranden, en de UVA-stralen, die doordringen in het weefsel en daar nog meer schade aanrichten en huidveroudering stimuleren. Zonnebrand komt het meeste voor in het gezicht, vooral op de neus en lippen, maar ook op de schouders, rug, het decolleté en de hoofdhuid. Personen met een lichte huid zijn bijzonder gevoelig voor zonnebrand, omdat de lichte huid minder pigment bevat dat de huid beschermt.

Typische symptomen bij zonnebrand zijn:
• Jeuk
• Roodheid
• Warm worden van de huid
• Trekkerig gevoel
• Brandend en pijnlijk gevoel
• Zwelling
• Blarenvorming bij ernstige zonnebrand

De eerste symptomen worden na een paar uur al zichtbaar. Na ongeveer één dag is de zonnebrand volledig zichtbaar en de verschijnselen nemen, afhankelijk van de ernst van de zonnebrand, na één tot twee weken weer volledig af. Uiteindelijk treedt vervelling van de huid op. Gelukkig bestaan er veel verzorgingsproducten die uw huid ondersteunen bij het herstel.

ZonnebeschermingWat helpt tegen zonnebrand?

Wat helpt tegen zonnebrand?

Wanneer de zonnebrand in het gezicht eenmaal aanwezig is, dient u zo snel mogelijk maatregelen te nemen om verdere verbranding te voorkomen. Zorg dat u zo veel mogelijk uit de zon bent en koel de verbrande zone met koude, katoenen doeken of neem een koude douche. Vermijd hierbij een harde waterstraal en zeep en/of showergel, om uw huid niet nog meer te irriteren. Ook dient u ijskoude middelen tegen zonnebrand, zoals koelpacks of ijsklontjes te vermijden. Het aanbrengen van zonbescherming na zonnebrand heeft slechts een beperkt effect en kan er, doordat het een laagje op de huid legt, zelfs voor zorgen dat de hitte in uw huid zich opbouwt. Dit is ook de reden dat rijke dagcrèmes of lotions geen goed middel zijn om uw huid bij zonnebrand mee te verzorgen. U kunt uw lichaam van binnenuit ondersteunen door veel water te drinken. Zo komt het herstel van uw lichaam eerder op gang. Zonnebrand is echter geen kleinigheid: bij ernstige verbranding met blarenvorming stijgt het risico op infecties, aangezien bacteriën door de wondjes, die bij blaarvorming ontstaan, gemakkelijker het lichaam binnen kunnen dringen – achteraf kunnen ook littekens achterblijven. De lichtste zonnebrand biedt vaak onvoldoende bescherming, waardoor u ondanks het aanbrengen hiervan kans heeft op vroegtijdige huidveroudering en een vergrote kans op huidkanker. Enkel op tijd zonbescherming aanbrengen met een hoge beschermingsfactor helpt om zonnebrand te voorkomen. Bovendien kunt u uw gezicht en hoofdhuid extra beschermen met een mooie zonnehoed of een modieuze hoofddoek.

Welke verzorgende en verzachtende producten helpen tegen zonnebrand?

Welke verzorgende en verzachtende producten helpen tegen zonnebrand?

Wanneer de huid verbrand is kunnen uw dagelijkse verzorgingsproducten de huid irriteren. De beste oplossing om de huid toch goed te verzorgen, is om after sun te gebruiken. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om acute zonnebrand te behandelen en het herstel van de huid met belangrijke voedingsstoffen te ondersteunen. After sun producten hydrateren de huid, die door de zonnebrand belangrijk vocht verloren heeft, en verzachten daarnaast het brandende en trekkerige gevoel. De producten bevatten veelal verkoelende en kalmerende ingrediënten, zoals panthenol en aloë vera. Deze ingrediënten werken vaak ontstekingsremmend en bevorderen de ontwikkeling van nieuwe huidcellen. U kunt uw after sun lotion het beste in de koelkast bewaren. Wanneer u echter geen specifieke after sun producten bij de hand heeft, kunt u ook een hydraterende lotion gekoeld bewaren en aanbrengen. Bij zonnebrand in het gezicht kunt u tevens een verzorgend gezichtsmasker aanbrengen. Producten met irriterende ingrediënten of een hoog alcoholgehalte dienen vermeden te worden, aangezien ze de huid extra uitdrogen. Sterk verdund citroensap kan eveneens verlichting bieden.

Verzorging voor na het zonnebadenMet make-up verbergen en beschermen: Hoe kunt u zonnebrand voorkomen?

Met make-up verbergen en beschermen: Hoe kunt u zonnebrand voorkomen?

Uw gezicht is vrijwel altijd blootgesteld aan de zon en verdient daarom de beste bescherming. Zonbescherming en make-up zijn echter zelden een goede combinatie. Gebruik daarom de beste cosmetica met geïntegreerde UV-filter. Daarmee wordt zonbescherming al onderdeel van uw dagelijkse verzorging en komt u stralend voor de dag. Wanneer uw gezicht toch is verbrand kunt u dit gemakkelijk met make-up verbergen. Gebruik echter wel hydraterende producten en vermijd dekkende foundations of poeders, zoals blush, die de rode en schilferige delen van de huid kunnen accentueren en uw huid verder kunnen uitdrogen. Vloeibare concealer in de juiste kleur is hierbij de beste keuze.
De gouden regel: less is more. Wanneer u uw ogen wilt opmaken, gebruik dan oogschaduw in zachte aqua- of nudekleuren. Donkerblauwe kleuren kunt u het beste vermijden. Gebruik voor de lippen geen lipstick, maar een kleurloze of lichtroze gloss – het liefste met verzorgende ingrediënten. Een goed alternatief is een lippenbalsem met een lichte kleur. Gebruik bij het verwijderen van uw make-up zachte producten en gebruik alleen alcoholvrije producten.

Make-up bij zonnebrand