• Gratis 2 samples naar keuze
  Kies bij iedere bestelling 2 gratis samples.
 • Gratis 24-uurslevering
  Bestel op werkdagen vóór 22:00 uur (NL) of vóór 20:30 uur (BE) en u ontvangt uw bestelling morgen gratis thuis.
 • Gratis ophalen in stores
  Laat uw bestelling gratis leveren in één van onze stores.
 • Gratis cadeauservice
  Laat uw cadeau gratis verpakken en voeg een wenskaart met persoonlijke tekst toe.

Onzuivere huid

Puistjes, mee-eters of acne – een onzuivere huid is niet iets waar alleen tieners mee te maken hebben. Ook volwassenen van alle leeftijden kunnen hier last van hebben. Om vergrote en onzuivere poriën te verminderen en te verhelpen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen.

Hoe ontstaan puistjes en onzuiverheden?

Onzuivere huid: Grondige reiniging van de huid

Veel mannen, en bijna de helft van alle vrouwen, hebben te maken met een onzuivere huid, vergrote poriën of zelfs acne. Er zijn veel triggers, maar de oorzaak is vaak een overmatige talgproductie. De talgklieren in de huidporiën produceren talg, dat normaliter door het haarvat naar het huidoppervlak getransporteerd wordt. Raakt de talgklier verstopt, dan hopen talg en dode huidcellen zich in de porie op, waardoor een mee-eter ontstaat. Wanneer er daarnaast ook bacteriën in de verstopte porie terecht komen, probeert het lichaam door middel van pus het lichaam weer te reinigen. De ophoping van pus in de porie heeft een puistje tot gevolg.

In de puberteit is de kans op het ontstaan van puistjes erg groot, omdat in deze tijd veel hormonale veranderingen plaatsvinden. Bij volwassenen spelen diverse lichamelijke, immunologische en hormonale factoren een rol in het ontstaan van onzuiverheden. Bij vrouwen kunnen bijvoorbeeld hormonale schommelingen optreden door een zwangerschap of een onregelmatige menstruatiecyclus en die kunnen weer leiden tot puistjes.

Bovendien reageert de huid ook op externe omgevingsfactoren. Puistjes kunnen namelijk ook door een stresssituaties ontstaan. Wat exact de invloed is van voedingsmiddelen op het ontstaan van puistjes, is een omstreden onderwerp. Vaak wordt er een verband gezien tussen suiker- en koolhydraathoudende voedingsmiddelen en een onzuivere huid – dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Heeft u eerder last van een vettige huid? Bekijk dan ook onze specifieke tips en adviezen bij een glanzende huid .

Wat helpt tegen een onzuivere huid en puistjes

Stomen tegen een onzuivere huid

Wat te doen tegen puistjes? Wie een puistje of mee-eter op de huid ontdekt, wil hier vaak zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Vooral puistjes die ineens opduiken, worden vaak uitgedrukt. Dit is echter niet direct bevorderlijk voor het herstel, aangezien een puistje in principe een kleine ontsteking is. Door het uitdrukken kunnen bacteriën en ontstekingscellen zich naar het omliggende weefsel verspreiden en kleine wondjes kunnen door bacteriën en vuildeeltjes verder verontreinigd worden. Een zachtere, directe oplossing is bijvoorbeeld de Spot Off Anti Blemish Stick van Sans Soucis, die met precisie op een puistje aangebracht kan worden.

Aangezien ook stresssituaties een onzuivere huid als gevolg kunnen hebben, is het van belang om de huid vooral in hectische tijden en bij veranderingen in het dagelijkse ritme goede ondersteuning te bieden door middel van een passend huidverzorgingsritueel. Het is belangrijk om het gezicht elke ochend en avond te reinigen met water. Naast het regelmatig reinigen van de huid kunnen ook stoombaden een ontspannend en zeer positief effect hebben op de huid. Het zweten geeft bovendien de stofwisseling en doorbloeding een boost, waardoor het de huid helpt haar te ontdoen van onzuiverheden.

Het gezicht reinigen vóór het aanbrengen van make-up

Onzuiver huid: De huid grondig reinigen voor het aanbrengen van make-up

De veronderstelling dat make-up niet aangebracht dient te worden bij puistjes of op een onzuivere huid, is niet correct. Indien er een antibacterieel en ontstekingsremmend product wordt gebruikt, kan dit zelfs voordelig werken voor het herstel van de huid. Het is echter wel essentieel om het gezicht vooraf goed te reinigen.

Wanneer u namelijk make-up aanbrengt zonder het gezicht van tevoren te reinigen, zorgt u er alleen maar voor dat poriën nog sneller verstopt kunnen raken. ’s Morgens en ’s avonds dient men zorgvuldig het gezicht te reinigen, zodat dode huidcellen, kleine vuildeeltjes en olie verwijderd worden. Het reinigende schuim van Clarins ondersteunt dit proces bijvoorbeeld met kleine microparels. Een ontstekingsremmend gezichtswater zorgt er voor dat de poriën licht versmallen, zodat er geen nieuw vuil in kan komen. Om de huid voldoende te hydrateren, wordt er een olievrij huidverzorgingsproduct gebruikt. Make-upproducten mogen daarom alleen op een gereinigde huid aangebracht worden.

Verzorging voor een onzuivere huidHoe kan ik een onzuivere huid en puistjes verbergen?

Hoe kan ik een onzuivere huid opmaken?

Wanneer het gezicht is gereinigd, kan er gestart worden met het camoufleren van de probleemzones. Aangezien er in penselen en sponsjes bacteriën kunnen blijven zitten, is het beter om de make-up met de vingers aan te brengen – indien van te voren de handen goed gewassen zijn of zelfs gedesinfecteerd.

Bij roodheden in het gezicht dient er een product gebruikt te worden met een groene ondertoon, aangezien de groene kleurpigmenten de roodheid neutraliseren. Er bestaan verschillende primers met een groene ondertoon die erg lang blijven zitten en roodheden langdurig verbergen. Om kleine rode puntjes of puistjes te verbergen, kan een concealer tot twee tinten lichter dan de huid gebruikt worden. Ook luchtige BB creams speciaal voor de onzuivere huid zijn geschikt. Producten zoals de Clear Difference BB Cream van Estée Lauder zijn hier geschikt voor, omdat deze tevens de talgproductie reguleert.

Make-up voor een onzuivere huid