Nu tot 25% stapelkorting op bijna alle make-up en 25% korting op bijna alle dag-, nachtcrèmes en serums!
 • Gratis 2 samples naar keuze
  Bij besteding vanaf €10,-
 • Gratis 24-uurslevering
  Bestel op werkdagen vóór 22:00 uur (NL) of vóór 20:30 uur (BE) en u ontvangt uw bestelling morgen gratis thuis.
 • Gratis ophalen in stores
  Laat uw bestelling gratis leveren in één van onze stores.
 • Gratis cadeauservice
  Laat uw cadeau gratis verpakken en voeg een wenskaart met persoonlijke tekst toe.
 • Stores
  Vind uw dichtstbijzijnde Douglas store Kom naar onze stores voor professioneel beautyadvies, treatments en bijzondere acties.
  Gebruik mijn huidige locatie
 • Newsletter
 • Cadeaus
Beauty trends
Kategorien
Beauty trends

Het is niet gemakkelijk om de juiste borstel te vinden…

Bovendien is het gebruik van een goede haarborstel minstens zo belangrijk als shampoo, conditioner en andere haarverzorging. Een kam of borstel wordt tenslotte vaak meerdere keren per dag gebruikt – een haarborstel om bij het föhnen of stylen meer volume te creëren en natuurlijk ook gewoon om uw kapsel in model te brengen. Een anti-klit borstel, een ronde borstel of een krullenkam? Iedere haarborstel heeft een andere specialiteit. Een verkeerde kam of borstel zal het haar onnodig belasten of het gewenste kapsel zal gewoon niet lukken. Let er bij de aankoop van een goede haarborstel dus op dat de borstel moet passen bij het haar, het kapsel en de persoonlijke stylingvoorkeuren. De vraag is dus: welke borstel past bij uw haartype?

Lees hieronder alle haarborsteltips, zodat u nooit meer een verkeerde haarborstel koopt.

Ruime keuze aan borstels

U kunt niet alleen een keuze maken uit de verschillende soorten, zoals ronde borstels, ventborstels, paddleborstels of vlakke borstels. Ook de borstelharen zijn belangrijk. Er zijn synthetische haren, verschillende soorten natuurhaar, gemengde of speciale borstelharen, met bijvoorbeeld ionentechnologie, die het statisch worden van het haar moeten voorkomen. Naast het soort borstel en het borstelhaar, zijn ook de specifieke eigenschappen van het haar belangrijk. Steil of krullend, dik of fijn, weerbarstig of gemakkelijk in model te brengen? Wilt u meer volume, of moet u het haar met een borstel in bedwang houden om er model in aan te brengen? Ten slotte hangt het natuurlijk ook van het kapsel af welke borstel geschikt is voor welk haar. Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij de keuze van een haarborstel.

100 borstelslagen per dag?

Uw haar zou 100 borstelslagen per dag nodig hebben om goed verzorgd en glanzend te worden. Deze oude wijsheid is wat overdreven, maar wat wél klopt is het volgende: borstelen stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid, wat de toevoer van voedingsstoffen naar de haarwortels bevordert. Het ondersteunt ook het afstoten van dode haarwortels en zorgt ervoor dat talg vanaf de wortels over de lengte van het haar wordt verdeeld, zodat het een beschermend laagje rondom ieder haartje vormt. Maar pas op, wanneer u een ongeschikte of kwalitatief minder goede haarborstel gebruikt, dan beschadigt u uw haar meer dan dat u het verzorgt. En daarom is de belangrijkste borstelregel, die geldt voor ieder haartype, elk kapsel en elke haarstijl: wie zijn of haar haar goed wil verzorgen, moet goed letten op de kwaliteit van de haarborstel. Hoe hoger de kwaliteit van de gebruikte materialen is, des te kleiner is het risico dat u uw haar bij het borstelen beschadigt.

Niet alle borstels zijn hetzelfde

Er zijn borstels met synthetische haren en met natuurharen, of een mix van de twee. Daarnaast zijn er ook speciale borstels die werken met ionentechnologie, waarmee de statische lading van het haar wordt verminderd.

Een goede, verzorgende borstel heeft in de regel natuurlijke haren. Natuurlijke haren lijken qua structuur heel erg op ons eigen haar en gaan, bij een goede verzorging, zeer lang mee. De haarbundeltjes moeten bestaan uit borstelharen van verschillende lengtes. Zo wordt het haar optimaal geborsteld, wat goed is voor zowel het haar als de hoofdhuid. Aan de ene kant stimuleert het de doorbloeding van de hoofdhuid, wat de toevoer van voedingsstoffen naar de haarwortels bevordert. Aan de andere kant verwijdert het stof- en vuildeeltjes en dode huidcellen van de hoofdhuid. Verder wordt talg vanaf de haarwortels gelijkmatig over het haar verdeeld en vormt het een beschermend laagje rondom ieder haartje, waar met name droog, bros haar heel blij mee is.

Ook de borstel zelf moet verzorgd worden

Niet alleen uw haar, maar ook uw borstels moeten goed worden verzorgd. Wie lang wil genieten van een hoogwaardige borstel, moet deze regelmatig schoonmaken. Als u de borstel niet goed schoonmaakt, komt er namelijk ook oud vuil en talg in het haar. Onze verzorgingstips: kam de borstelkop regelmatig uit en maak de borstelharen minimaal eenmaal per maand schoon, het liefst met handwarm water en een milde shampoo. Maak de borstel een beetje vochtig, laat de shampoo erin opschuimen en spoel het weer grondig uit. Laat de borstel daarna goed drogen, maar niet op de verwarming. U kunt de borstel het beste met de haren naar beneden op een handdoek leggen en aan de lucht laten drogen.

De ronde borstel

Of de borstel nu keramisch gecoat of van hout is gemaakt, klein of heel groot is, natuur- of nylonharen heeft: u kunt ronde borstels op veel verschillende manieren gebruiken. Ze behoren daarom niet alleen in de kapsalon, maar ook bij u thuis tot de basisuitrusting. Ronde borstels zijn perfect om het haar bij het föhnen elasticiteit, volume, dynamiek en een gezonde glans te geven.

De ventborstel

De lichte ventborstels zijn luchtdoorlatend en dus ideaal om het haar bij het föhnen snel 'voor' te drogen. Vooral bij lang, vol haar is dit een hele goede haarborstel. Daarna gebruikt u een andere borstel, die past bij de styling die u wilt. Ook voor het stylen van de haargrens en voor korte en luchtige kapsels kunt u het beste een ventborstel gebruiken.

De paddleborstel

Paddleborstels - die vanwege hun vorm ook wel "kussenborstels" worden genoemd - zijn vlak, rechthoekig en de borstelharen bestaan uit kunststof pinnen. Er zijn ook varianten van hout verkrijgbaar. Paddleborstels glijden goed door het haar en maken het glad. Om elasticiteit en volume te creëren zijn ze iets minder geschikt. Natuurlijk kan een paddleborstel geen steiltang vervangen, maar wie van nature steil haar heeft, kan er een mooie sleek-look mee creëren. Bovendien kunt u met de borstelpinnen uw hoofdhuid masseren, wat goed is voor de doorbloeding.

De vlakke, ovale borstel

Met een vlakke, ovale borstel kunt u het haar kammen en klitten voorzichtig uitborstelen. Zitten er op de borstelharen kleine rubberen puntjes? Dan is de borstel ook geschikt voor een zachte massage van de hoofdhuid. Voor het echte stylen moet u dan weer een speciale borstel gebruiken.

De anti-klitborstel

De zogenaamde anti-klit borstel doet een beetje denken aan een kleine egel van plastic. Zoals de naam al aangeeft, wordt deze borstel speciaal gebruikt voor het verwijderen van klitten uit het haar. Een goed voorbeeld van een anti-klit borstel is de Tangle Teezer. De zachte synthetische borstel glijdt soepel en gemakkelijk door het haar zonder het te beschadigen. Na het wassen of na een dag aan het strand met wind en zout water is de borstel vooral bij lang haar heel praktisch.

Volume voor fijn haar

Dun en fijn haar heeft vaak niet veel volume en het kapsel biedt weinig steun. Het doel is dus om het haar voller en steviger te maken. Met een paar stylingtips en de juiste borstel zal dat goed lukken. Wie dun haar heeft, moet föhnen met een ronde borstel. Deze combinatie geeft volume en brengt dynamiek in het haar. U kunt het haar het beste kort voordrogen en dan wat mousse of lotion aanbrengen op de haaraanzet. Daarna trekt u het haar lok voor lok over de ronde borstel waarbij u het verder droog föhnt.

Glans voor dof haar

Dof haar hunkert zichtbaar naar een borstel met natuurlijke haren. Met een borstel van natuurlijk haar krijgt uw haar een bijzonder mooie glans. Deze borstelharen zijn heel stevig, maar toch soepel, en ze lijken heel erg op ons eigen haar. Belangrijk bij het föhnen: föhn de haren altijd in de groeirichting, vanaf het hoofd tot aan de haarpunten. Zo wordt het haar glad en glanzend. Föhnt u in de andere richting, dan wordt het haar ruw en dof.

Kort haar in model

Ventborstels zijn heel geschikt voor kort haar, vooral bij wat luchtig en rafelig gesneden kapsels. Vanwege de open structuur van de borstel komt de warme föhnlucht direct bij het haar. U kunt zo vooral veel volume in het haar brengen. Hebt u kort en dun haar, dat verlangt naar meer volume bij de aanzet, dan kunt u het beste een kleine ronde borstel gebruiken. Daarvoor moet het haar eerst goed droog zijn. Borstel het haar lok voor lok vanaf de aanzet en richt de föhn direct op de borstel. Houd het haar daarbij licht op spanning, om vanaf de aanzet een blijvend vol en volumineus kapsel te krijgen.

Voorzichtig föhnen voor lang, steil haar

Hebt u lang, stevig haar en houdt u het het liefste steil, dan kiest u bij het föhnen het beste een paddleborstel. Dankzij het grote werkvlak kunt u het haar tegelijkertijd snel drogen en steilen. Wilt u wat meer slag of wat meer volume in het haar, dan moet u het föhnen eindigen met een andere borstel. Paddleborstels zijn niet zo geschikt om volume te creëren of om de haarpunten te laten omkrullen. Is het haar bijna droog, dan gebruikt u het beste een grote ronde borstel.

Zachte specialist voor krullend haar

Krullend haar is vaak wat droger en weerbarstiger dan steil haar, en is na het wassen vaak heel erg klitterig. Om het haar zo min mogelijk te belasten, pakt u na het wassen het beste meteen een speciale krullenkam. Deze kammen zijn niet zo breed en hebben wijd uit elkaar staande tanden, waarmee u voorzichtig de klitten uit het haar kunt verwijderen. Bovendien zijn ze heel geschikt voor het aanbrengen van een haarmasker of een andere haarkuur.